Přesto stále bojuje. „Jsem ještě mladý a snažím se do všeho kecat. Nic si z toho nedělám. Hlavně je potřeba ukázat, že tato nemoc mezi námi je a nelze ji vyléčit tabletami," shrnuje Fendrych.

Podobný názor mají desítky Brňanů s touto diagnózou. Proto se v sobotu převlečou do sportovního, obují si tenisky a vyrazí do tělocvičny v rehabilitačním oddělení brněnské fakultní nemocnice v Jihlavské ulici. Startuje totiž Maraton s roztroušenou sklerózou 2015. Kromě Brna se na jižní Moravě zapojí taky Kyjov na Hodonínsku.

Koná se už počtvrté. V Brně jej odhadem podpoří padesát pacientů, lékařů, příbuzných a přátel. Hlavní organizátor je nadační fond Impuls, který spravuje celostátní registr pacientů s roztroušenou sklerózou. „V sobotu od deseti dopoledne do dvou odpoledne se brněnští maratonci vystřídají na šesti cvičících stanovištích. Pro protažení a relaxaci poslouží účastníkům Jóga centrum a pro nejmenší je připraveno malování," řekla ředitelka Aurin Nedbalová.

Léčba pohybem je nedílnou součástí terapie pacientů s roztroušenou sklerózou. „Lze totiž pouze potlačit příznaky, zpomalit postup a snížit následky po prodělaném záchvatu," uvedl fyzioterapeut lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice Brno Ondřej Kolařík.

To potvrzuje i Fendrych. „Cvičení je nutnost. Kondice se odráží na stavu nemoci, a ta se dá zmírnit jen pravidelným pohybem," popsal.

S léčbou mu taky pomáhají hlavně vitamíny, infuzní léčba a přírodní léky, tedy biologické přípravky využívající obranyschopnost organismu. Tím může oddalovat úplné ochrnutí, ale vyléčit se nemoc nedá.

V Brně se s touto diagnózou potýká tisíc lidí, v České republice sedmnáctkrát víc. Nemocní Brňané se scházejí ve sdružení Roska. Působí dvacet let a má 108 členů. Jeho smysl je zlepšovat a co nejdéle udržet fyzickou i psychickou kondici členů cvičením, třeba plaváním a trénováním paměti.

I Fendrych dřív sdružení vedl. „Chtěl jsem pomoct sobě i druhým. Problémy s touto nemocí jsou o psychice. Nikdy jsem se neutápěl v depresích. Navíc výměna zkušeností mezi pacienty je k nezaplacení," přiblížil. Než se ale s diagnózou srovnal, trvalo mu to půl roku.

Zákeřnost nemoci tkví v její nepředvídatelnosti. „Poškozená nervová vlákna přestávají správně přenášet signály v nervovém systému. Pro onemocnění je typické střídání období záchvatů a období zdánlivého klidu," vysvětlila lékařka z pražské neurologické kliniky Dana Horáková která stála u zrodu projektu.

Nemoc spouští kouření, nedostatek vitaminu D a je dědičná. Případů přibývá. „Kvůli změně životního stylu. Ženy pracují v kancelářích, takže nejsou na slunci, víc kouří a rodí až po třicítce, čímž se jejich imunita oslabuje," dodala Horáková. Nemoc postihuje hlavně lidi okolo třiceti let, častěji právě ženy.

Maraton lidem podle ní ukazuje, že pokud lidé s léčbou začnou včas, udrží se déle aktivní. Víc než šedesát procent pacientů dlouhodobě léčených biologickou léčbou proto může pracovat.