V pracovní dny po šesté hodině večer a o víkendech a o svátcích už po poledni zavírá od začátku tohoto měsíce chirurgická ambulance v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří. Upozorňuje na to cedule u vchodu, která odkazuje pacienty na nedalekou pohotovost v Úrazové nemocnici.

Redaktorka Brněnského deníku Rovnost ale zjistila, že lékaři většinu případů stále ošetřují. Potvrdil to i ředitel nemocnice. „Případy pacientů, kteří k nám přijdou na pohotovost, zatím řešíme individuálně. Ne všichni již mají zažité, že musí do úrazovky. Případ vyhodnotí náš lékař a akutní zranění u nás stále ošetřujeme. Ta méně akutní se už ale snažíme směrovat do úrazovky," vysvětlil ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal.

Dodal, že po zrušení pohotovosti na začátku června chodí po pracovní době do nemocnice méně lidí. To potvrdilo i zjištění redaktorky Brněnského deníku Rovnost. Za tři večery přišla minulý týden se zraněním do nemocnice pouze jedna žena. Lékaři ji ošetřili.

Podle Drbala se nemocnice snaží vycházet pacientům vstříc také tím, že chirurgická ambulance nekončí už o půl čtvrté odpoledne, jako tomu bylo dříve, ale až v šest hodin večer. Po pracovní době je pro příchozí zajištěný jeden lékař a telefonní příslužba. „Pokud k nám někdo přijde se zlomenou rukou, tento lékař jej prohlédne a rozhodne, co dál," vysvětlila redaktorce vrátná v nemocnici.

Ředitel Úrazové nemocnice Karel Doležal ale upozornil, že zatím žádný výrazný nárůst pacientů nezaznamenal. „Jsou to spíše jednotlivci. Od zrušení pohotovosti u Milosrdných ale uplynuly pouze dva týdny, takže o tom řada lidí ještě neví a předpokládám, že jich k nám ještě začne chodit víc," myslí si ředitel Doležal.

Důvodem pro změny na pohotovosti v Nemocnici Milosrdných bratří je nová koncepce zdravotnictví, kterou v březnu schválilo vedení města. To je totiž zřizovatelem Úrazové nemocnice i Nemocnice Milosrdných bratří.

Přestože noční pohotovost je nyní pouze v Úrazové nemocnici, hodně lidí se snaží hledat pomoc například i ve Fakultní nemocnici Brno v Bohunicích. „U nás ale pohotovost nikdy nebyla," upozornila mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Podle ní si lidé pletou dva pojmy. „Lékařská služba první pomoci, tedy běžná pohotovost, je nyní pouze v Úrazové nemocnici a pro děti v Dětské nemocnici v Černých Polích. Ústavní pohotovostní služba je ale všude. Znamená to, že v nemocnici jsou i v noci lékaři a sestry. Jsou tu ale pro pacienty, kteří u nás leží a pro ty, které přiveze záchranka. Není totiž možné, aby lékaři v noci odešli domů a nechali pacienty v nemocnici samotné," vysvětlila Mrázová.

Popsala i důvody, proč k nim lidé chodí, přestože nemocnice nemá pohotovost. „Někteří lidé opravdu neví, že tu pohotovost není. Další skupina jsou lidé, kteří bydlí například v Novém Lískovci a nechce se jim jezdit až do úrazovky, když mají nemocnici kousek od domu," sdělila Mrázová.

Dodala, že existuje ještě jedna skupina lidí, která do nemocnice chodí i v noci. „Označuji ji jako přehnaně informované pacienty. Ti si například zabodnou kost do krku a ví, že v úrazovce není ORL a že je tam pouze prohlédnou a pošlou k nám. Chtějí si ušetřit cestu. Takto by to ale fungovat nemělo," podotkla Mrázová.

Pohotovost v Brně

Pohotovost pro dospělé
Úrazová nemocnice v ulici Ponávka od 17 do 7 hodin, o svátcích a víkendech nepřetržitě. Na stejném místě je i zubní pohotovost.

Dětská pohotovost
Dětská nemocnice v Černopolní ulici od 15.30 do 7 hodin, o svátcích a víkendech nepřetržitě.

ČTĚTE TAKÉ: Pohotovost u Milosrdných končí. Lékaři s tím nesouhlasí