Mezi nimi byli například žáci a učitelé z brněnského Gymnázia Slovanské náměstí. Na školu chodil nejmladší člen rodiny sedmnáctiletý David a dříve i jeho starší bratr Filip. Rozloučit se s nimi přišel například učitel Martin Císař. „Ztratil jsem přátele, ztratil jsem bývalého a současného studenta. A ztratil jsem také jistotu a bezpečí. Na to, co se stalo, dlouho nezapomeneme a atmosféra ve škole nám to bude ještě hodně dlouho připomínat," uvedl muž.

Staršího ze dvou synů Císař označil jako rodinného přítele. „Filipa jsem viděl naposledy před čtrnácti dny, když mi přinesl nové čerstvě pokřtěné DVD Ukulele Orchestra jako Brno. Slíbil jsem mu, že si dáme panáka hned, jak se potkáme. Bude na mě muset počkat a dáme si ho později," řekl Císař

Na pohřeb dorazili i učitelé a žáci z Masarykovy základní školy v brněnských Židenicích, kde učila zavražděná matka, a členové skupiny Ukulele Orchestra jako Brno, ve které hráli otec a starší syn. „Nyní jsou slova málo. To co byli, co doopravdy byli, dokáže vystihnout jen hudba, kterou tolik milovali," zaznělo několik minut po začátku pohřbu z reproduktoru u kostela.

Přítomní lidé si potom vyslechli řadu písní, které měly různým způsobem charakterizovat a připomenout zavražděnou rodinu. Potom se společně pomodlili a naposledy se s rodinou rozloučili. Pohřeb skončil krátce před půl druhou hodinou odpoledne a téměř čtyři stovky lidí otřesených ze ztráty a z nejhoršího zločinu, který se na jihu Moravy za poslední dobu stal, se pomalu rozešly.

Klid mnoho z nich možná nenajde až do chvíle, než se objasní, jak a proč rodina v brněnských Ivanovicích zemřela. Ze čtyřnásobné vraždy je obviněný vzdálený příbuzný rodiny dvacetiletý američan Kevin Dahlgren. Ten u rodiny několik týdnů bydlel. Po zločinu utekl do Vídně, odkud odletěl do amerického Washingtonu.V sou­časné době je v americkém vězení a čeká na to, jestli mu soud umožní dostat se ven na kauci. Jeho americký advokát Theodore Simon přesto u soudu prohlásil, že žádost o stanovení kauce zvažuje.

Podle českých právníků je šance, že se mladík dostane z vězení na kauci, malá. Rozhodnutí amerického soudce může ovlivnit i to, že Česká republika požádá o vydání Dahlgrena ke stíhání. „Právě kvůli mezinárodnímu rozsahu kauzy a její závažnosti se lze domnívat, že žádost o kauci soud zamítne," uvedl právník Ondřej Chlada.

Theodore Simon, který mladíka obhajuje, je ve Spojených státech amerických považovaný za právnické eso. Proslavil ho rozsudek v kauze Amandy Konxové. Simon dosáhl toho, že soud osvobodil studentku, která v roce 2007 zabila v Itálii svou spolubydlící. Po středečním slyšení u soudu v Alexandrii ve státě Virginia Simon řekl, že mluvil s Dahlgrenovými rodiči. „Pro ně je nepředstavitelné, že by jejich syn mohl být za něco takového zodpovědný," sdělil podle agentury Associated Press.