„Nic takového u nás neexistovalo a nám tehdy připadlo, že je to dobrý nápad,“ vzpomíná František Foltýn.

Dnes díky nim stojí v brněnských Chrlicích první krematorium, kde se mohou se svými zvířaty lidé přijít rozloučit. „Je to jako při pohřbu lidí. Pro zvířátka uspořádáme obřad. Lidé se s nimi mohou rozloučit, dát jim kytky, pamlsky nebo hračky. Pak si vyzvednou urnu s popelem,“ popisuje Foltýn.

V krematoriu funguje nepřetržitě služba, která lidem po telefonu radí, co mají s mrtvými zvířaty dělat. „Pak za nimi přijedeme nebo se domluvíme, že svého mazlíčka přivezou,“ říká Foltýn. Zákazníky má podnik nejen z Brna, ale i z různých koutů republiky a ze zahraničí. „Běžně připravujeme obřady pro lidi ze Slovenska. Měli jsme tu i pár turistů, kterým na cestách třeba zemřel pejsek,“ říká Foltýn.

Nejčastěji chtějí lidé zpopelnit psy a kočky. „Měli jsme tu také kanárky, morčata, potkany nebo aligátora,“ vyjmenoval Foltýn. Největší zvíře, které v krematoriu přijmou, může mít devadesát kilogramů.

Někteří „pozůstalí“ si prý nechávají i něco na památku. Krematorium nechává například otisknout tlapku zvířete do sádry nebo ostříhá pár chloupků. „Někdy je zvláštní, co všechno lidé požadují jako památku na své domácí miláčky. Ale na druhou stranu se zvířaty mají lidé velmi úzký vztah,“ myslí si Foltýn.

Rodina si prý už na jeho netradiční podnikání zvykla. „Občas jim přijde, že jsem trochu tvrdý a otrlý. Je fakt, že jsem začal brát smrt jako součást života,“ dodává Foltýn.

Co se vám v Brně líbí?
Brněnské okolí, příroda a vinice. Jsem rád také za Masarykův okruh a výstaviště.

Co se vám v Brně nelíbí?
Fotbalový stadion a sportovní zázemí, které tady chybí.

Co byste chtěl, aby se v Brně změnilo?
Přál bych si, aby bylo Brno živější. Aby večer byly otevřené obchody, konalo se více kulturních akcí a lidé brouzdali ulicemi. Chtěl bych i hezčí výzdobu v centru města.

Co byste chtěl, aby po vás zůstalo?
Doufám, že tu po mně zůstanou fungující podniky, které dál povedou mé děti. Chtěl bych jim předat co nejvíce svých zkušeností.