Dušan Vyskočil patřil koncem devadesátých let minulého století ke kriminalistům, před kterým jeho kolegové hluboce smekali. Pracoval totiž v týmu Return, který objasňoval krádeže aut na jihu Moravy. Objasněnost případů měl téměř stoprocentní. Pak se ale ukázalo, že obviněné pachatele mučil. Případem se ve čtvrtek opět začal zabývat brněnský krajský soud. Po čtyřech letech od původního rozsudku soudci rozhodli, že trest platí.

„Vyskočila odsoudil brněnský městský soud ke třem letům vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. S verdiktem ale nebyl obžalovaný spokojený a začal se odvolávat. Podal dokonce ústavní stížnost na procesní vady. Ústavní soud mu vyhověl a vrátil kauzu k dořešení. Odvolací soud je ale toho názoru, že Vyskočilova stížnost je nedůvodná,“ řekla soudkyně Krajského soudu v Brně Miroslava Adamcová. Podmíněný trest pro Vyskočila tak platí.

Bývalému elitnímu policistovi se nelíbilo především to, že neměl po hlavním líčení u brněnského městského soudu přístup ke zvukovým nahrávkám. Soud mu je ale téměř všechny dal. Nedostal jen nahrávku z prosince 2003, která byla natolik špatná, že se zlikvidovala. „Soud porušil práva obžalovaného. Krajský soud Brno prostě záznamy nemá, protože se záhadně ztratily. Využiji proto veškerých mimořádných opravných prostředků, které by mému klientovi pomohly. Vyskočil je nevinný a stal se obětí války mezi policisty,“ zdůraznil Vyskočilův advokát Zdeněk Hrouzek.

Vyskočil se líčení nezúčastnil. Je prý pracovně vytížený a nemá čas chodit k soudu. Od počátku vyšetřování však tvrdí, že veškerá obvinění vůči němu jsou vykonstruovaná. Spolu s dalším kriminalistou Václavem Kalábem z týmu Return se krátce po zahájení trestního stíhání skrýval na neznámém místě. Policie po nich dokonce vyhlásila celostátní pátrání. Po půl roce se sami přihlásili.

O násilí policistů svědčilo osm recidivistů. Přestože z nich policisté doznání „vymlátili“, soudy je za krádeže aut odsoudili. Soudce brněnského městského soudu Michal Kabelík v roce 2004 totiž shledal, že „poškozené lze lidově řečeno označit za zkažené lumpy“. Lékařské zprávy, které zranění vyslýchaných zločinců potvrdili, byly zcela přesvědčivé.

Return – tým se skvělými výsledky
Speciální kriminalistický tým Return byl založený v roce 1998, aby stíhal zloděje aut. Ti byli v té době čím dál aktivnější. Detektivům se objasňování krádeží dařilo a sklízeli za úspěchy obdiv. V krátké době totiž vyšetřili na sedmdesát trestných činů, našli patnáct ukradených aut a zadrželi dvacet zlodějů. Těm kriminalisté prokázali více než dvacetimilionovou škodu.

Zadržení si ale stěžovali na násilí policistů, proti nimž svědčily i lékařské nálezy. Policisté muže bili přes nohy, topili ve vodě napuštěné v umyvadle a nenechali je jít ani na toaletu. Obvinění policistů přijela prověřovat z Prahy skupina vyšetřovatelů Inspekce ministra vnitra. V Brně se tehdy dokonce začalo mluvit o válce policistů. Objevovaly se také zvěsti o propojení pracovníků inspekce a mafie zlodějů aut. Nic takového se ale později neprokázalo.

Čtyři kriminalisté z týmu Return pak v roce 2004 odsoudil brněnský městský soud. Nikdo z kvarteta bývalých elitních detektivů nešel do vězení. Tresty totiž byly „jen“ podmínečné.