Od deseti dopoledne do dvou odpoledne navštívilo jejich stanoviště 158 řidičů. „Podle zákona má mít čelní sklo propustnost světla alespoň pětasedmdesát procent a boční sedmdesát. Tyto požadavky ale splnila jen čtyři auta. I když je jasné, že změřit se nechali hlavně ti řidiči, kteří tušili, že jejich skla v pořádku nejsou,“ uvedl brněnský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Upozornil, že problém bývá v lepení tónovaných bezpečnostních fólií na okna. „Sklo je totiž často ztmavené už z dílny. Takhle se jeho tmavost často zvýší tolik, že přesáhne povolenou mez,“ poznamenal mluvčí.

Dodal, že rozdíly mohou být i na jednom skle. „Rekordmanem se stal řidič, jehož speciálně upravené přední okno vykázalo propustnost od 23 procent až po 2,6 procenta u horního okraj,“ řekl Šváb.

Hned dvakrát si nechal zkontrolovat skla řidič Volkswagenu. „Nejprve jsme naměřili propustnost pouhých osmnáct procent. Muž poté odjel a za chvíli se vrátil. Tentokrát už měl z oken sundané ochranné fólie a propustnost byla v pořádku,“ dodal policista.