Více než dva miliony korun dělá v součtu poslanecký a hejtmanský plat Michala Haška. Opoziční zastupitelé ho kvůli kumulování obou funkcí v minulosti několikrát kritizovali, on podle svých slov vše stíhá. Aby kritiky umlčel, rozhodl se dát část platu na dobré účely. „Na charitativní dary jsem v loňském roce přispěl částkou 230 tisíc korun. Dary poskytuji z poslaneckého platu jihomoravským neziskovým organizacím z oblasti sociální péče," komentoval hejtman.

Z brněnských politiků je rekordmanem radní a čerstvý ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Bez sto třiceti tisíc vydělal za minulý rok dva miliony korun. Neuvolněný radní to nekomentoval, ale podle majetkového přiznání vydělal přes šest set tisíc ve své advokátské praxi a přes půl milionu pak za pronájmy majetku a účasti v orgánech různých společností.

Z brněnských politiků na plný úvazek byl nejpilnější náměstek primátora Ladislav Macek. Jako živnostník podnikající v zámečnických pracích a zprostředkování vydělal přes šest set tisíc. „Práce jsem ve volnech moc nestihl. Devadesát procent příjmu je z prodeje auta. A to mi udělalo takovou ránu v účetnictví. Zaplatil jsem i hrozné daně, přestože jsem kupoval i nové auto. To ale budu odepisovat pět let," komentoval Macek.

Přímo primátor Roman Onderka vydělal sto tisíc. Také prodejem. Ne však auta, ale motorky Yamaha. „Pro každého nadšence do rychlých strojů je prodej toho jeho velmi bolestivý. O to víc, pokud si jej ani za mnoho let neužil, jak si při jeho koupi představoval," konstatoval primátor. Vedle výdělku také splácel přes milion a tři sta tisíc vysoký úvěr.

Největší dluhy přiznal neuvolněný radní Brna František Vižďa. Splácel úvěry za 1,8 milionu. Ale byl také druhý nejpilnější. Vydělal 1,3 milionu. „Nejvíce jsem dostal ve svém zaměstnání na Univerzitě obrany," upozornil Vižďa.

Ne všechny příjmy se ale v přiznáních politiků objeví. Chybějící položka je na první pohled v majetkovém přiznání Oldřicha Ryšavého, který je kromě krajského radního také starostou Břeclavi. „Platy starostů jsou veřejně známé a nemusí se v tomto přiznání uvádět," vysvětlil Ryšavý. Jako starosta si ročně přijde asi na 620 tisíc korun a k tomu si vydělal přes čtyři sta tisíc ve své lékařské praxi.

Ryšavý na rozdíl od Haška nehodlá v budoucnu držet více funkcí zároveň. „V ordinaci jsem teď asi půl hodiny týdně, což není moc a na podzim krajské zastupitelstvo opustím, protože jsem se rozhodl, že nebudu kandidovat. Budu se věnovat především starostování," dodal Ryšavý.

Podle právního asistenta z Transparency international Martina Nováka nejsou majetková přiznání politiků příliš silnou zbraní proti korupci. „Sankce za špatné údaje jsou zanedbatelné a přiznání málokdy někdo kontroluje. Na krajském úřadě je to úkol ředitele a na obecních úřadech tajemníka. Přestože jsou chybně podaná přiznání poměrně častá, k potrestání se v mnoha případech vůbec nepřistupuje," popsal Novák.

Majetková přiznání brněnských a krajských politiků za rok 2013.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE