Málo není jen stánků, ale také zákazníků. Všimla si toho i Jana Němcová, která nakupuje na Zelném trhu každý týden. „Chodí sem opravdu málo lidí. Dopoledne, kdy by tu mohli být důchodci, nebo matky na mateřské, je tu poloprázdno," popsala Brňanka.

Menší zájem zákazníků dopadá hlavně na stánkaře. Podle prodejce Antonia Blažka je na náměstí více prodejců, než nakupujících. „Je to tak i v pátek a v sobotu, kdy se tu dříve nedalo ani projít. Prodával jsem tu již před dvaceti lety a vidím, že stánků pořád ubývá," vysvětlil Blažek.

Starosta městské části Martin Landa ovšem situaci za tak problematickou nepovažuje. „Nemyslím si, že je třicet prodejců špatné číslo, ale mohlo by být lepší. Prostor pro zlepšení tam však určitě vidím. Proč je prodejců méně, si vysvětlit nedokážu," konstatoval Landa.

opravený trh
- Opravy trhu skončily 15. května, trvaly třináct měsíců.
- Oprava stála necelých sedmdesát milionů korun.
- Po rekonstrukci bylo prodejních míst 106, Radní pak počet navýšili na 113.
- Prodejní místa má asi 60 stánkařů, využívá je polovina.

Místostarostka Brna-střed Jasna Flamiková, která má tržiště na starosti, plánuje změnit systém udělování práva na něm prodávat. „V současnosti nemůžeme reagovat na aktuální problémy. Trhovci nemají klasickou nájemní smlouvu. Místa dostali prostřednictvím takzvaného zvláštního užívání. To znamená, že pokud nemáme nějaký právní důvod, nemůžeme trhovci místo odebrat. Místo je jeho, ať už tam prodává, nebo ne," sdělila Flamiková. Dodala, že radnice chce změnu přidělování stihnout do příštího roku.

Kromě lidí z Brna kritizoval poloprázdný trh spolek Brno+. „Tradici funkčního trhu s ovocem a zeleninou musí Brno udržovat. Před rekonstrukcí bylo místo po celý den významně plnější," řekl bývalý náměstek primátora a předseda spolku Robert Kotzian. Podle něj hrozí, že lidé na trhu přestanou nakupovat úplně.

Podle brněnského šéfa opoziční ODS je možné, že za prázdnotu trhu může i jarní změna kritérií pro přidělování míst. Přednost teď dostávají zemědělci a drobní pěstitelé. „Nemají tolik úrody. Trh je potom polomrtvý a nikdo tam nechodí," uvedl Šťástka.

Jenže podle Flamikové měla změna i pozitivní dopad. „Trh je prázdnější. Zemědělci se někdy musí starat o pole. S tím jsme počítali. Ale kvalita produktů šla výrazně nahoru," zdůraznila.

Zároveň se pozastavila nad tím, že běžným obchodníkům se sice původně nelíbilo, že je pro ně míst málo. Ale ani ti, kteří místo dostali, tam nyní nestojí. „Nevím, proč tomu tak je," řekla.

VERONIKA PAPOUŠKOVÁ