První část sezony hodnotí v porovnání s loňským rokem mírně optimisticky. Ale někteří měli úplně zavřeno i desítky dní. „Od třináctého do dvaadvacátého července jsme brány areálu neotevírali. Alespoň, že na začátku léta byly tržby dobré," uvedl ředitel Lázní města Brna Česlav Gojný. Organizace se stará o zábrdovické koupaliště.

Největší návaly byly v Zábrdovicích poslední červnový a první červencový den, kdy přišlo celkem tři tisíce lidí. „Potom to pár dní ještě bylo dobré, ale pak to byla tragédie. Skoro jako loni," vzpomněl Gojný na minulou nevydařenou sezonu. „Za celý život nepamatuji tak špatnou návštěvnost jako tu loňskou," poznamenal dvaašedesátiletý ředitel.

Správce královopolského koupaliště Bruno Jelínek zatím hodnotí letošní sezonu jako průměrnou. „Dvě třetiny léta už máme za sebou, tak uvidíme, jak dopadne zbytek. Nejlepší počasí bylo první týden v červenci, ale na začátku prázdnin se Brno vyprázdnilo," postěžoval si Jelínek. Koupaliště v Křižíkově ulici mělo od konce května zavřeno čtyřiatřicet dní. „I když je hezky, chodí méně lidí než dříve. Nemají teď tolik peněz," podotkl Jelínek.

Venkovní koupaliště na Kraví hoře zavřelo své brány jen dvakrát, když celý den pršelo. „Sezona je jako každý rok. Jsou velké výkyvy veder a dešťů. To je normální," myslí si správce koupaliště na Kraví hoře Evžen Hrubeš.

Doufá, že hezké počasí, které nyní hlásí meteorologové, opět zvýší návštěvnost. „Letos jsou alespoň delší úseky tepla a deště. Loni se to střídalo po pár dnech," řekl Hrubeš a dodal, že návštěvníci přicházejí hlavně, když vysoké teploty trvají alespoň tři dny.

Na Kraví hoře se byla vykoupat i jedenadvacetiletá Adriana Marušinová. „Líbilo se mi tam, ale bylo celkem chladno," uvedla Marušinová. Až bude tepleji, plánuje vyzkoušet koupaliště Dobrák v Králově Poli. „Byly tam moje kamarádky a pochvalovaly si nízké vstupné," dodala žena.

Kvůli uzavřenému padesátimetrovému bazénu dospělí na Dobráku zaplatí jen padesát korun. „V posledních dvou týdnech jsme měli deset dnů zavřeno. Kvůli chladnému počasí se vůbec nevyplatilo otevírat. Bylo by to ztrátové," řekla správkyně bazénu Veronika Martincová. Uzavření velkého bazénu lidem výrazně nevadí. „Návštěvnost klesla oproti loňskému roku jen o pár procent," tvrdí Martincová.

Brněnskou Riviéru zatím navštívilo třicet tisíc lidí. Loni jich touto dobou bylo o pět tisíc víc. „Ale koupaliště otevíralo o tři týdny dříve," upozornila mluvčí společnosti Starez Sport Simona Měkynová. Firma koupaliště provozuje. Riviéra nezavřela ani na jediný den. Ale minulý týden návštěvnost poklesla o pětadevadesát procent.

Riviéra kromě bazénu letos láká také na novinku bezplatné půjčování knih, které na koupaliště dodává Knihovna Jiřího Mahena.

Kromě knížek však bude Brňany na koupaliště v nejbližších dnech lákat i počasí. Meteorologové na celý týden hlásí vysoké teploty. „Bude kolem třicítky. Teploty se udrží až do neděle, kdy se o dva stupně ochladí," sdělil Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.