V srpnu otevře dům ve Smetanově ulici. Zrušený dokument stavbaře nezastavil. „Rozhodnutí soudu se nás nedotklo," uvedla mluvčí developerské firmy Staeg Monika Švehlová. Budova je už zvenku hotová a dělníci se zaměřují na vnitřní vybavení.

Příští rok v červnu skončí i výstavba Dornu, který roste na rohu Plotní ulice a Dornychu za nákupním centrem Vaňkovka. „V prvním patře chceme obchody, zbývající podlaží obsadí kanceláře," uvedl David Jiran z firmy Camastro, která dům staví.

Ne všichni investoři stihli začít se stavbou před zrušením nové podoby plánu. Projekční kancelář Mimoto, která navrhovala dům v Provazníkově ulici, musí změnit svůj původní záměr. „Dva roky práce jsou teď k ničemu. Ani nevíme, jestli investor bude v projektu pokračovat," uvedl Dušan Knoflíček, který měl návrh budovy na starost. Podle něj není vyloučené, že někteří developeři požádají o náhradu škody.

Náhrada? Bez šance

Náměstek primátora Martin Ander ale tvrdí, že případný návrh nemá velkou šanci na úspěch. „Pátral jsem po podobných případech z jiných měst a našel jsem jen jediný, kdy firma opravdu dostala odškodné," podotkl Ander.Pro zvětšení klikněte.

Zcela jiné problémy řeší firma Dolfin Jarošova 41, která plánuje stavbu polyfunkčního domu na třídě Kapitána Jaroše. Proti jejímu plánu se odvolali majitelé okolních pozemků. Nelíbí se jim rozsah úprav současného domu ve společném vnitrobloku.

I přesto stavbaři věří, že brzy práce zahájí. „Připravujeme poslední podklady a náležitosti před startem stavby. Jsme přesvědčení, že plánovaná rezidence tuto část Brna obohatí," řekl zástupce firmy Libor Daněk.

Podle brněnského architekta Petra Hrůši jsou polyfunkční domy, které nabízí byty i kanceláře, přežitek devadesátých let. „Uplatní se ve světových metropolích, jako je Londýn nebo New York, jenže v Brně jsou takzvané smíšené zóny zbytečné. Dnes platný územní plán z roku 1994 s nimi ale počítá," uvedl.

Nesouhlasí s ním analytik Michal Kozub, který tvrdí, že podobné domy jsou v centru města výhodné. „Místa aspoň nejsou takzvaně mrtvá v žádnou denní dobu. Kanceláře zaručí ruch přes den, byty odpoledne a večer," řekl Kozub.

Vedení města chce důkladněji hlídat, aby nové domy nenarušovaly charakter původní zástavby. „Je potřeba najít řešení územního plánování, které určité lokality označí jako urbanisticky ukončené a nová výstavba se v nich bude řídit přísnějšími pravidly," vysvětlil Ander.

Podle něj je ukázkou špatného plánování brněnské Jižní centrum, kde v minulosti vyrostly rozsáhlé kancelářské komplexy. „Jakmile zhasnou kanceláře, je tam mrtvo. Polyfunkční domy by tuto část města oživily," dodal.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ
LENKA ŠKLUBALOVÁ