Do sporu o památník Rudoarmějců v Brně-Králově Poli, z něhož nechal tento týden místostarosta René Pelán (ODS) odstranit srp a kladivo, se vložilo ministerstvo zahraničí. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová.

V mezivládní dohodě je mimo jiné uvedeno, že obě strany zabezpečí "ochranu válečných hrobů na území svých států a jejich udržování v poznatelném stavu". Mají při tom postupovat v souladu s právem svého státu a dbát "národních, náboženských a jiných tradic obou států".

Právě kvůli předchozí formulaci není jisté, zda se symbol srpu a kladiva na pomník vrátí. Odpůrci i zastánci znaku se přou o to, zda v Česku patří k zakázaným symbolům podobně jako hákový kříž, či nikoli.

„Nedělá mi problém zajistit opravu v tom smyslu, že bude opravena poškozená část. Těžko po mně ale někdo může chtít, abych tam dal srp a kladivo," řekl dnes ČTK starosta Kopečný.

Pod dopisem z ministerstva je podepsán Tomáš Szunyog, ředitel odboru jihovýchodní Evropy. V závěru uvedl, že „diskuse o komunismu a jeho symbolech by neměla vést ke zpochybňování přirozené úcty, kterou chováme k obětem osvobozování Československa v průběhu druhé světové války".

Starosta řekl, že věc se podle něj zbytečně rozviřuje. Místostarostova akce podle něj není vyjádřením neúcty k padlým hrdinům. „Nikdo nezpochybňuje roli Rudé armády při osvobozování," řekl Kopečný s tím, že problém nastává čistě kolem srpu a kladiva, které jsou symbolem komunismu.

Památník v Božetěchově ulici, který podle tradice označuje hrob více než 300 vojáků Rudé armády, nechal brněnský magistrát po dohodě s Rusy letos opravit. Kameníci tam vybrousili znak srpu a kladiva, který na žulovém jehlanu do roku 1989 byl. V noci na úterý však čerstvě vyhotovený symbol nechal zbrousit místostarosta Pelán. ČTK řekl, že srp a kladivo považuje za symbol totality a komunismu a že ho vnímá stejně jako hákový kříž. Kdyby ho neodstranil, neví prý, co by řekl svým voličům nebo dětem, jimž vtlouká do hlavy informace o „hrůzách komunismu".

Ruský zastupitelský úřad Pelánův krok nekomentoval. Už dříve však ČTK sdělil, že „kroky směřující k odstranění a zneuctění památníků padlých sovětských vojáků by byly vnímány ruskou stranou jako nepřátelské".