Během jednoho dne totiž přivedly na svět své děti matka s dcerou. Třiačtyřicetiletá Marta Dvořáková má kromě dvaadvacetileté dcery Dagmar ještě dva syny. Nejmladšímu bylo osmnáct let. V pátek před Velikonocemi jí do rodiny přibyl třetí mužský potomek, syn Nikolas. O den později se pak poprvé stala babičkou, její dcera Dagmar Musilová porodila ve stejné nemocnici dceru Sofii.

Šťastná náhoda

Podobnou shodu při porodech v rodině lékaři nepamatují. „Porod matky a dcery v rozpětí dvou týdnů po sobě jsme již zažili, ale takhle šťastná a kuriózní náhoda, že se maminka s dcerou sešly v porodnici, je asi zcela výjimečná,“ myslí si primářka novorozeneckého oddělení Ludmila Brázdová.

Přes zkušenosti ze tří porodů zjistila Marta Dvořáková své těhotenství o měsíc později než dcera. Přitom dceru sama k lékaři poslala. „Mamka si všimla, že jsem unavená a pořád spím. Sama s pravdou o svém těhotenství přišla až v pátém měsíci,“ prozradila Dagmar. Její matka ale tvrdí, že její těhotenství bylo plánované.

„Mám nového přítele a řekli jsme si, že chceme ještě miminko. Že budu zároveň i babičkou a miminka budou nakonec v rodině dvě, jsem nečekala,“ usmívá se žena, která rodila císařským řezem. Těhotenství zvládla a přes pokročilý věk prý neměla větší problémy.

Domů spolu

Její dcera ani nestačila po narození svého třetího bratra pochovat. V nemocnici rovnou zamířila na porodní sál, aby malého Nikolase udělala strýcem své dcery Sofie. Pokud nenastanou zdravotní komplikace, odvezou si dnes matka s dcerou své děti domů. Do jednoho bytu.

„Budeme mít doma taková dvojčata, ale jsme na to dvě, tak to zvládneme,“ žertuje Dvořáková a přemýšlí, jestli se bude víc věnovat synovi nebo vnučce. Neobvyklý případ vyvolal vzpomínky i v další brněnské porodnici na Obilním trhu. Dvě sestry tam před dvěma lety přivedly na svět v rozpětí devíti minut tři zdravé děti. „Sestry přitom nebyly dvojčata a u obou se porod konal v řádném termínu,“ vzpomíná na jinou netradiční situaci porodník Pavel Ventruba.