Své dva syny na Obilním trhu přivedla na svět například Brňanka Hana Hirschová. Rozhodovala se především podle blízkosti k domovu a později i zkušeností. „Poprvé jsem tam šla proto, že jsem to měla blízko a věděla jsem, že je tam pro novorozence jednotka intenzivní péče," popsala důvody, proč si před šesti lety porodnici poprvé vybrala.

Podruhé už se řídila podle osobních zkušeností. „Poprvé tam byli velmi příjemní lidé, takže už jsem věděla, kam jít," uvedla Hirschová.

Fakultní nemocnice Brno, pod kterou porodnice na Obilním trhu spadá, ale žádné bouřlivé oslavy nechystá. Důvod je jasný. Peníze. „V současné době máme peníze jen na to, abychom zaplatili nejnutnější opravy. Porodnici se snažíme udržet v přijatelném stavu. Větší opravy ani rekonstrukci neplánujeme," uvedla její mluvčí Anna Mrázová.

Uvedla, že poslední velkou rekonstrukci porodnice podstoupila v roce 2004. „V prvním patře jsme nechali opravit porodní sál," sdělila mluvčí.

Právě horší technický stav byla jediná věc, která se v porodnici nelíbila rodičce Ivetě Bajerové. „Všechno bylo fajn, ale na vybavení a stavu porodnice bylo vidět, že už mají něco za sebou. Hlavně nábytek a sociální zařízení byly nedostatečné," svěřila se žena.

Nemocnice má přitom velké plány. Chce totiž sestěhovat svá dvě pracoviště gynekologicko­-porodnické kliniky do jedné budovy. Ta má vzniknout právě v Bohunicích. Na její stavbu ale chybí peníze. „Máme už několik projektů, jak by nová porodnice mohla vypadat včetně cen, které bychom za ně zaplatili. Všechny se pohybují mezi stovkami milionů až několika miliardami korun. Na to momentálně nemáme. Stavbu jsme museli odložit na neurčito," uvedla Mrázová.

Právě rozdělení kliniky na dvě pracoviště působí lékařům potíže. „V některých případech je totiž potřeba spolupráce gynekologů například s anesteziology nebo traumatology. Třeba když se žena v pokročilém stadiu těhotenství zraní při dopravní nehodě," podotkla mluvčí nemocnice.

Dodala, že stěhováním do nové budovy v Bohunicích by podobné problémy zcela odpadly.