Poruchami dýchání ve spánku totiž trpí až polovina lidí s onemocněním srdce. Lidé o nich ale často buď nevědí, nebo jim nepřikládají velkou váhu. „U většiny z nich tak lékaři tyto problémy zatím neodhalili. A to může vést k nesprávné léčbě," vysvětlil vedoucí lékař kardiovaskulárního spánkového centra při svatoanenské nemocnici Tomáš Kára. Vědci z centra budou úzce spolupracovat s odborníky z americké Mayo Clinic. „Věřím, že se nám díky tomu podaří zajistit pacientům nejmodernější léčbu," poznamenal Kára.

Podle přednostky první interní kardioangiologické kliniky svatoanenské nemocnice Lenky Špinarové může odhalení poruch dýchání ve spánku při léčbě značně pomoci. „Včasná diagnostika a léčba spánkové apnoe může zlepšit úroveň léčby kardiovaskulárních onemocnění," podotkla Špinarová.

Současná léčba, která má ale úspěšnost jen šedesát procent, spočívá v úpravě životosprávy, u pacientů s nadváhou snížení tělesné hmotnosti. A použití speciální dýchací masky při spánku.

Léčbu ale v současné době komplikuje chybějící smlouva se zdravotními pojišťovnami. „Nicméně tento problém řešíme a doufám, že se to brzy změní," upozornil Kára.

Například Všeobecná zdravotní pojišťovna, která je největší v České republice, už má žádost na stole. „S nemocnicí u svaté Anny máme smlouvu uzavřenou. Nedávno požádala o její rozšíření také na své kardiovaskulární spánkové centrum. Žádostí se v následujících týdnech budeme zabývat," informoval mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. Dodal, že jaké bude konečné rozhodnutí, nelze předvídat.