„Jen pojďte, místo tady pro dva lidi máme,“ zve zákazníky do jednoho z obchodů v brněnské Galerii Vaňkovka usměvavá prodavačka. Zatímco dezinfikuje košík, nahrnou se jí dovnitř lidé čtyři. „Ne ne, může vás tu najednou být maximálně deset. Počkejte prosím,“ upozorní přebývající nedočkavce, kteří místo odpovědi jen zamručí, vyvrátí oči a stoupnou si do fronty.

Vaňkovce poslední sobotu před Vánoci nepřipomíná středověkou bitevní vřavu, jak tomu bývalo v předchozích letech. Kupodivu lze udělat krok, aniž by člověk schytal ránu loktem, ramenem nebo podrážkou. Rovněž vzduch je pro obchodní centrum před Vánoci prazvláštně dýchatelný. Dokonce jsou volné některé lavičky, sedačky a odpočívadla lemující hlavní průchozí zónu.

Archeologický nález u Brna.
Země odhalila historii. Archeologové u Brna našli poklad ze středověku

I přes koronavirová opatření omezující počty lidí uvnitř budovy se však Brňanům podařilo nepolevit v nakupovacím tempu a chůze tak či onak připomíná překážkovou dráhu. „Hlava na hlavě, noha na noze,“ povzdechne si postarší pán.

Před obchody se tvoří fronty, omladina posedává kolem vánočního stromu a fotí si selfie. Každý někam spěchá, každý něco potřebuje. Vzduch plní šum a ševelení nakupujících. Tváře kvůli rouškám splývají, avšak v očích je vidět únava. Vánocím ve Vaňkovce, byť osekaným, se podařilo udržet si svou atmosféru.