Dnes podáte, zítra dodáme. Možná. Když nám zase neklekne třídírna. Tak by mělo znít celé reklamní heslo státního podniku Česká pošta, který má na jižní Moravě velký problém. Je jím zbrusu nová supermoderní třídírna, kvůli které pošta nechodí rychleji, ale pomaleji. Nebo dokonce vůbec.

„Od té doby, co tu slavnou stavbu otevřeli, mi přestaly chodit časopisy. Volal jsem do redakce, co se to děje, ale odkázali mě na poštu. Že prý je naštvaných strašně moc lidí, ale může za to špatně fungující třídírna zásilek,“ postěžoval si například Libor Crha z Brna. Potíže se podle něj objevují opakovaně už dva měsíce, tedy celou dobu, co moderní zařízení nahradilo ruční práci mnoha původních zaměstnanců.

„Nechápu, že si to nejdřív neodzkoušeli, než to spustili. Vždyť můžou nadělat lidem spoustu problémů. Manželka posílala podklady pro daňové přiznání, a to když přijde pozdě, může se pěkně prodražit,“ dodal Crha. Přímo kalamitu v různých řízeních by mohlo plošné zpoždění pošty způsobit úředníkům. „Žádné zpoždění pošty jsme ale zatím nezpozorovali, alespoň o tom nevím,“ uklidnil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Větší komplikace nepostihly ani zasilatelské firmy, které si ovšem nechávají bezpečnostní lhůty. „Dodací termíny máme nadstavené podle velikosti a druhu zboží o několik dní oproti době, za kterou je zásilky schopná dodat pošta. Takže pokud se doručování o den, dva prodlouží, zákazník by to neměl poznat, a my také ne,“ vysvětlil obchodní zástupce internetové prodejny elektroniky Petr Kovář.

Česká pošta přesto přiznává velké problémy s tříděním a dodáváním zásilek, kvůli kterým se již chystá zavádět odškodňování zákazníků. „Peněžní odškodnění máme připravené pro velké a významní zákazníky. Pro řadové klienty zatím nic takového nechystáme, zpoždění obyčejných zásilek je třeba řešit běžnou reklamací,“ uvedla mluvčí společnosti Dita Václavíková.

Testovací provoz podle ní běží už druhý měsíc a pošta stále vychytává chyby v technologii. „Systém jsme zavedli za plného provozu a lidé posílají kupodivu tolik zásilek, jako o Vánocích,“ dodala Václavíková. Současně odmítla odhadnout, kdy budou poslední komplikace odstraněny.