Řečkovice/ Triatlonisté z brněnského Ekol elite triathlon teamu pravidelně sbírají úspěchy v českých závodech i v zahraničí. Už delší dobu přitom řeší problém s nedostatkem bazénů, kde by mohli trénovat. Vedení klubu se proto rozhodlo vzít věci do vlastních rukou a plánuje postavit do léta příštího roku nový krytý bazén v brněnských Řečkovicích.

„Bazén bude sloužit v první řadě k tréninku členů našeho týmu. Ale nejenom jim. Ze dvou třetin času jej budeme pronajímat školám i obyčejným návštěvníkům,“ uvedl Michal Kočař ze společnosti Galant Brno, která je investorem projektu a je provázaná s triatlonovým Ekol týmem.

Lidem budou plavecké dráhy k dispozici zejména v době od šesti do devíti hodin ráno, od pěti do desíti hodin večer a také o svátcích a o víkendech. Kromě šesti plaveckých drah vznikne ve sportovní hale, která bude mít tvar písmene L, i další menší tréninkový bazén pro děti a posilovna s běhacími pásy a dalším zařízením. „V době, kdy nebude náš tým trénovat, tak bude vše k dispozici ostatním lidem,“ doplnil Kočař.

Bazén je potřeba

Investoři předpokládají, že bazén by mělo ročně využít asi sto třicet tisíc sportovních nadšenců. Vstupné bude podle odhadů podobné jako v ostatních brněnských bazénech. Tedy mezi padesáti a sto korunami za hodinu.

Lidé z Řečkovic nové sportoviště vítají. „Plocha, kde se má stavět, patří Sokolu a dlouho nebyla využívaná. Je proto dobře, že v místě vyroste něco užitečného. Když jsem se o stavbě bazénu bavil s lidmi, tak všichni reagovali pozitivně. Lidé doufají, že bazén bude stát brzy,“ uvedl starosta brněnských Řečkovic Ladislav Filipi.

Na nové sportoviště se těší i nejlepší brněnský triatlonista Filip Ospalý, který za Ekol tým závodí. „Situace v Brně je hodně žalostná. Bazénů je málo a ceny jejich pronájmů se vyšplhaly do závratných výšek. Není to ale problém jenom pro sportovní týmy. Hlavně obyčejní lidé si nemají kam jít zaplavat,“ podotkl Ospalý.

Zda bazén nakonec vyroste, bude ještě záležet na tom, jestli na jeho výstavbu přispěje město. O tom rozhodnou brněnští zastupitelé na začátku března. Projekt za necelých osmdesát milionů korun by totiž měl investor zaplatit z šedesáti procent. Na zbytek bude žádat o dotace.

Náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský ale projekt podporuje a myslí si, že jej podpoří i zastupitelé. „Bazénů je v Brně málo a v oblasti, kde má vyrůst, není žádný. Navíc to není žádný přehnaný megalomanský projekt a bude sloužit lidem,“ podotkl Rychnovský.

Pokud tedy bude vše bez komplikací, tak stavba bazénu začne už letos v dubnu a první návštěvníci si v novém sportovním areálu zacvičí a zaplavou o prázdninách v roce 2010.

Podobný pětadvacetimetrový bazén vyrůstá už nyní v brněnských Kohoutovicích. Měl by první zájemce přivítat už na konci letošního roku. Kromě bazénu tam vzniknou i vodní trysky pro masáž těla, perličková lehátka, vodopád nebo devadesátimetrový tobogán.