Právě díky panenkám není práce lidí z diakonie tak anonymní. „Naši asistenti pomáhají dětem, mladým lidem i jejich rodinám zvládnout každodenní činnosti. Neměli jsme ale nic, co by naši pomoc symbolizovalo. Proto šijeme panenky. Z jejich prodeje zaplatíme asistenty nebo třeba pomůcky," říká Heroutová.

K postiženým měla devětatřicetiletá vedoucí úseku, pod které spadá středisko Eliada a poradna rané péče Dorea, vždy blízko. Pracovala s nimi už jako psycholožka. Stála pak i u vzniku středisek. „Lidé z diakonie chtěli otevřít pobočku v Brně a já se zapojila," dodává žena. Ve volném čase ráda čte a sportuje. Spoustu času jí podle jejích slov zabere i péče o dvě vlastní děti.

Nápad s prodejem panenek vznikl asi před rokem, rozjet se má ale především tento podzim. „Chystáme benefiční akce k pětadvaceti letům vzniku diakonie a deseti letům práce v Jihomoravském kraji. Maskotem budou panenky. Koupit si je lidé můžou už dnes v některých kamenných obchodech a na internetu," uvádí Heroutová.

Panenky, panáček a hračka Pižďuch neměli být vyloženě něžní. „Spíš humorně roztomilé a ztřeštěné," dodává designérka Jana Marvánová.

Látkové figurky zvládnou uchopit i nejmenší. Švadleny ušily už přes 170 panenek.

GABRIELA PETRIKOVÁ