Z nové publikace se dozví informace o bezbariérovém přístupu na úřady, k zastávkám hromadné dopravy, lékárnám a dalším místům. „Pro lidi na vozíku, kterým nepomáhá žádný školený asistent, to bude obrovská služba. Obvykle se dopředu snaží zjistit, jak je místo přístupné. A když se jim to nepodaří, často raději zůstanou doma,“ uvedla Lenka Krátká z Ligy vozíčkářů.

Město plánuje vydat přibližně dva tisíce kusů. „Očekáváme, že atlas bude hotový v září nebo říjnu,“ uvedla Soňa Haluzová z tiskového oddělení magistrátu. Publikace má obsahovat mapky míst s jejich popisem v češtině i angličtině. Zájemci si brožuru zdarma vyzvednou v informačních centrech. „Předpokládám, že atlas zpřístupníme také na internetových stránkách města,“ uvedl náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil.

Výroba knihy vyjde na devadesát devět tisíc korun. Radní se rozhodli požádat Jihomoravský kraj o padesátitisícový příspěvek.

V republice je třetina obyvatel, kteří mají problém s pohybem a orientací. „Podle této statistiky odhadujeme, že takových lidí je v Brně až 160 tisíc,“ uvedla Haluzová. Z nich patnáct a půl tisíce má průkaz ZTP a ZTP/P. (fol)