Na rozhodování mezi politickými stranami naváže volba, zda vyrazí do přírody, za jídlem nebo technikou. Brněnský deník Rovnost přináší šest tipů na odreagování se z celého kraje.

HON NA OHON

Dusot kopyt a hon za liščím ocasem. Tradiční Zámeckou jízdou svatého Huberta uzavře zámek v Bučovicích na Vyškovsku letošní památkovou sezonu. Program začíná zítra v jednu hodinu odpoledne. Diváci uvidí ukázky práce s koňmi, bitvu šermířů, jezdeckou soutěž a požehnání jezdcům i koním. Den uzavře hon na lišku.

Od neděle až do pondělí můžou zájemci navštívit speciální dýňový víkend na zámku Křtiny na Blanensku. „Zámecká restaurace láká například na dýňový tatarák nebo dýňové chipsy. Zámku bude vévodit také tykvová výzdoba," řekla za organizátory Šárka Veselá.

PŘÍPRAVA NA VÁNOCETradiční výlov rybníka Olšovce v Jedovnicích.

Z pěti jihomoravských výlovů si můžou vybrat milovníci rybí vůně a holínek. Sobotu, celý víkend nebo prodloužený víkend se ryby loví z rybníku Vrkoč na Brněnsku, z Olšovce a Korálku na Blanensku, z Jandovky na Vyškovsku a Blatičky na Hodonínsku. Akce u Olšovce bude letos poprvé třídenní. „Z ryb bude v nabídce kapr, amur, tolstolobik a z dravých především candát," řekl šéf jedovnických rybářů Josef Kocman. Kromě ryb a rybích specialit lidi čeká jarmark s nejrůznějšími stánky a zábava pro děti, například jízda na ponících.

JAZZ ZA MRTVÉHO MUŽE

Jubilejní 10. ročník přehlídky big bandů čeká Vyškovany zítra od sedmi hodin večer v Kině Sokolský dům. Akce připomene zemřelého trumpetistu Lazara Cruze, který kromě Vyškovského big bandu působil i v mnoha dalších moravských orchestrech. Večer bude moderovat Monika Brindzáková. Vystoupí například Big Band Vyškov, Big Band Brno, Moravia Big Band Zábřeh, Orstad Sotorband, Stavanger Norsko.

VŠEMI SMYSLY

Tanec, malbu či degustaci nabídne v sobotu Pestrobarevný festival pro lidi s postižením i bez něj. „Návštěvníci uvidí, pocítí, uslyší, dotknou se, ochutnají a prožijí nečekané," popsala akci její pořadatelka Lucie Strapáčová. Program začíná v deset dopoledne a končí v deset hodin večer ve Společenském centru Sýpka v brněnské městské části Medlánky.

Festival je rozdělený do několika částí. „Účastníci vyzkoušejí akční malbu na velké formáty, malování tělem a na tělo," přiblížila program Strapáčová. Připravená bude i výstava výtvarných děl žáků s autismem a prezentace fotografií Jany Sixtové.

Pohybová část naučí zájemce tanec od salsy po cvičení u žehlicího prkna. „Budeme také žonglovat nebo bubnovat a představí se i africké tance," dodala pořadatelka. Lidé ochutnají různé druhy čokolády, poslechnou si vystoupení několika hudebních skupin a uvidí divadelní představení. Akci zakončí ohňová show.

KŘÍŽ A VÍNO

Putování po křížové cestě na Svatý kopeček v Mikulově na Břeclavsku si mohou o víkendu lidé zpříjemnit ochutnávkou vín. „Vycházet se bude od vinného sklípku U Konšelů v Bezručově ulici. V pátek ve čtyři odpoledne, v sobotu o půl druhé a ve čtyři a v neděli v jednu," popsala akci za organizátory Jana Pirogovová. Účastníci se dozvědí zajímavosti o vinohradnictví a tamních vinařích. Putování i s ochutnávkou trvá devadesát až sto padesát minut.

ZRUČNÍ ŘIDIČI

Jízda zručnosti řidičů posypových vozů z jižní Moravy i jiných částí republiky se dnes uskuteční v areálu Masarykova okruhu v Brně. Akce nazvaná Cestářské rodeo se koná již posedmé. Začne v osm ráno tréninkovými jízdami. Oficiální zahájení plánují organizátoři na devátou hodinu, následovat budou dvě soutěžní kola jízdy zručnosti. Vyhlášení výsledků začne ve dvě hodiny odpoledne. Lidé si navíc celý den mohou prohlížet techniku pro údržbu silnic.