Autoři si za svými díly stojí. Brnu podle nich prospívají. „Zkrášlují město. Street artisté dělají Brno útulnější, barevnější. Bohužel někteří v tom vidí jen znehodnocování majetku a vandalismus,“ řekla členka brněnské umělecké skupiny Hearts of creation, která si říká Bodlina.

Podobný postoj ke street artu má Lenka Svobodová, která učila na střední umělecké škole. „Vypovídá o městě mnohem víc než obchodní centra nebo běžná zástavba. Street art je pravá duše města,“ uvedla.

Ilustrační foto.
Čekárny lékařů plní pacienti s kašlem a horečkou. Brnem se začíná šířit viróza

Hranice mezi uměním a ničením cizího majetku je však podle policie často tenká. „Vandalismus je trestný čin, nehledě na to, jakou škodu člověk způsobí,“ upozornil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Řada umělců, kteří tvoří pouliční malby, zůstává anonymní. Patří k nim i Timo, jeden z nejznámějších pouličních výtvarníků v Brně. Jeho nápisy Neboj, Ztratil se kocour nebo Starosti odhoďte zde znají lidé v centru města i v odlehlých částech Brna. Svoji identitu si nepřeje prozradit ani skupina Užaslých, která vyvěšuje na veřejných místech háčkované dečky s nápisy.

Některé pouliční malby v Brně vznikají na přání majitele budovy. Na zeď jednoho z domů ve Václavské ulici nedávno umělci namalovali Starou radnici. „Vlastník chtěl něco neotřelého. Vycházeli jsme z brněnských pověstí,“ řekl nedávno Lukáš Veselý za spolek Malujeme jinak.

Řada maleb se ale na zdech objevuje ilegálně. Brněnský magistrát už na jejich odstraňování vydal řádově miliony korun. Odstraňování výtvorů pouličních umělců dává vydělat úklidovým a stavebním firmám. Majitelům budov nabízí speciální nátěry, na kterých se malby neudrží.

Trenér Roman Pivarník.
Za největší problém považuji, když je hráč pokaděný, říká kouč Pivarník