„Sluníčko nám dneska přeje, jen ten vítr by se mohl více snažit,“ stěžuje si na začátku setkání jedna z organizátorek akce „Pojďme s dráčky za obláčky“ Magda Pilná.

Dětem ale bezvětří zdá se nevadí. „Je to tady bezva,“ pochvaluje si malá Viktorka Herzogová, která v dlaních žmoulá svého červeného dráčka. „Tenhle je kupovaný. Zkoušeli jsme doma vyrobit nějakého vlastního, ale ti toho nikdy moc nevydrží,“ dodává s úsměvem maminka.

Nejzajímavějšího draka si přináší Natálka Vaculíková. Má tvar obdélníku a jsou na něm orientální motivy. „Donesla nám jej babička, když se dozvěděla, že se dneska zúčastníme této akce,“ vysvětluje maminka.

Na pláni pod lesem se za chvíli shromažďuje asi třicet dětí i se svými draky. Neposední předškoláci se srovnají do řady a vyčkávají na tu správnou chvíli. „Tři, dva, jedna teď!“ ozývá se z úst Magdy Pilné. Děti vystřelí z kopce dolů. Některým pomáhají tatínci, jiní vláčí draky pokorně za sebou.

Cílem setkání ale rozhodně není soutěž. „Chceme děti i rodiče seznámit. Až bude zima, plánujeme společné stavění sněhuláků nebo vánoční besídku, kde se všichni potkáme. Pouštění draků letos zkoušíme poprvé. A nejspíš jej budeme opakovat každý podzim,“ říká s nadšením Pilná, která pro rodiny z okolí Žebětína organizuje v klubu Krteček nejrůznější akce.

Podzim ale podle odborníků není na pouštění draků rozhodně ta nejlepší doba. „Jen se to důkladně zarylo ve společnosti. Přitom když si chcete pustit draka, nezáleží na tom, jestli je léto nebo jaro, ale jak je silný vítr,“ vysvětlil Milan Jahoda, který v Brně vlastní Prodejnu draků.

Jak tvrdí, lidé na vítr nehledí. Největší frmol má ve svém obchodě právě když začínají žloutnout listy. „Lidé jsou v tomhle nepoučitelní. Alespoň se jim snažím poradit, se kterým drakem si užijí nejvíce legrace,“ říká Jahoda.

Nejlepší z nejlepších jsou prý draci, kteří vypadají jako zmenšený padák. „Mají více šňůr a dají se s nimi ve vzduchu dělat opravdové akrobatické kousky. Předškoláky ale nechávám u starých osvědčených dráčků delta,“ dodává brněnský odborník na draky.