Vodou, kterou měl nad kolena, se brodil před pětadvaceti lety několikanásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole Josef Zimovčák. Bytový dům v místní části Veselí nad Moravou Milokošť, kde dodnes bydlí, zasáhla velká voda. Řeka Morava se vylila ze svých břehů. „Byl zaplavený sklep, voda byla do půl metru výšky. Mám byt v prvním patře, přes noc jsem tam bydlel, aby to nelákalo někoho k vykradení,“ přiblížil muž pro Deník Rovnost.

Budoucí podoba nábřeží Svratky v úseku mezi Riviérou a mostem u Uhelné ulice.
Omezení pro řidiče nebo chodce. Kvůli stavbě opatření proti povodním u Poříčí

Povodně v roce 1997 na jihu Moravy:

* Osmisetletá voda zasáhla střední Evropu v červenci. V České republice řádily povodně zejména na Moravě.
* Kromě mrtvých za sebou zanechaly škody v desítkách miliard korun.
* Na jihu Moravy zaplavila velká voda obce na Blanensku, Brněnsku, Břeclavsku a Hodonínsku.'
* Lidé se ocitli bez plynu a elektřiny, čelili i nedostatku pitné vody.

Právě Milokošť byla tehdy místem nejpostiženějším povodněmi na Hodonínsku. Voda zaplavila 233 domů. Několik jich samovolně spadlo, devatenáct statik určil k demolici. „Voda se držela asi čtrnáct dní. Baráčky stavěné z kotovic (cihly z nepálené hlíny – pozn. red) se bortily. Nyní už tam stojí nové domy. Uteklo čtvrt století, ale jakoby to bylo včera,“ popsal Zimovčák.

Voda si vyžádala padesát životů. Při protipovodňových opatřeních zemřel i někdejší místostarosta Tvrdonic na Břeclavsku Pavel Tureček. „Volali jej na místo, a když se vrátil, bylo mu špatně. Do půl hodiny zemřel,“ vzpomněla před pár lety jeho dcera Pavlína Brabcová.

Po řádění živlu evakuovali na Moravě čtyřiatřicet tisíc obyvatel. „Nejvíce dvacet tisíc v okrese Uherské Hradiště a deset a půl tisíce v okrese Hodonín. Maximální průtoky byly odhadovány na šest set kubíků za sekundu v Uherském Hradišti a Hodoníně,“ vyčíslil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

KOMPLETNÍ TÉMA K POVODNÍM NAJDETE ZDE.

V Rohatci na Hodonínsku podle tehdejšího starosty Vladimíra Elšíka dosáhl průtok vody v řece za pár dní pět set až šest set kubíků za vteřinu, což je asi desetkrát více než normální stav. „Voda zatopila území Rohateckých luk. Následně během několika hodin se začala objevovat u rodinných domků v části obce Přívoz,“ nastínil.

Pak se začalo ohrožené území obce zvětšovat. Z domovů evakuovali dvanáct rodin. „Voda tam dosáhla výšky parapetu domu. Rodiny se přemístily ke svým známým. Nábytek jsme přepravili do kulturního domu,“ zmínil Elšík.

Žádný dům sice podle něj nespadl, ale vysoušení některých zabralo i několik měsíců. „Nakoupili jsme a půjčovali si vysoušeče,“ vzpomínal tehdejší starosta.

Jeho nynějšímu nástupci Jarmilu Adamcovi bylo v roce 1997 sedmnáct let. „Jezdili jsme po fotbalovém hřišti na loďkách. Neexistovalo. Zůstalo bahno, tráva shnila,“ utkvělo mu v paměti.

Nově identifikovaná hvězda S4716 (v zeleném kroužku) a její kompaktní dráha s nejkratší periodou 4 roky kolem supermasivní černé díry v centru naší Galaxie. Označena je také jasná hvězda S2 (v černém kroužku) a její šestnáctiletá oběžná dráha.
Objev vědců z Brna: nová hvězda má nejkratší oběžnou dobu kolem černé díry

Přívaly vod pustošily jih Moravy po prvním červencovém víkendu. Postupně přestávaly fungovat telefony a lidé se ocitli bez plynu a elektřiny. Čelili i nedostatku pitné vody. Vodu z kohoutků museli před pitím převařovat několik dnů i v Brně.

25 let od ničivých povodní.25 let od ničivých povodní.Zdroj: Deník/Jan LakomýZdena Šlichtová z Tvrdonic na Břeclavsku před pětadvaceti lety měla syna v kočárku. „Jezdívali jsme se dívat do ulic Svárov a Rybáře, jak voda z Kyjovky postupuje. Bydlíme na kopci, ale právě oblast Rybářů a Svárova byla zatopená. Byl tam Kovopodnik, lidé měli zatopené zahrady a humna,“ poznamenala žena.

Z minulosti si pamatovala, že se občas vylila řeka Morava. Ale nikdy nezaznamenala, že by se voda dostala za Kyjovku k obydlené oblasti. „Měli jsme strach, i když jsme věřili, že až k nám se voda nedostane. V televizi jsme viděli zatopené Troubky,“ svěřila se Šlichtová.

Mrtvá zvířata

O uplynulém víkendu se o tehdejší velké vodě bavila s dcerou, které bylo v té době šest let. „Mami, pamatuješ, jak jsme se jezdili dívat, pokud byla voda?“ nastínila žena dialog s dcerou.

Voda neušetřila ani zvířata. Těla mrtvých domácích i lesních zvířat ležela naplavená podél ulic. Dělala starosti i vodohospodářům. Zatopila totiž úpravnu vody v Bzenci-Přívoze na Hodonínsku.

Záplavy nedaly spát ani železničářům. Voda a padající stromy zastavily železniční dopravu. Vlaky jedoucí z Prahy se nedostaly ani do České Třebové.

Nové vizualizace východní části městského okruhu v Brně ukazují, jak se místo v budoucnu změní.
Úleva pro východ Brna: takto bude vypadat část VMO Ostravská radiála

V potížích byly i zaplavené obce na Blanensku. Svou zahrádkářskou chatku v Adamově přivázal ocelovým lanem ke stromu třeba Jan Hlavsa. „Vlny převrátily chatky sousedů, té naší mi bylo líto. Je to ruční práce,” řekl tehdy.

Podle svědků tehdy vojáci vozili na loďkách, které normálně přepravují turisty po Baťově kanále, pytle s pískem.