Bilance pondělního požáru v sedmém patře panelového bytu v ulici Bzenecká na sídlišti ve Vinohradech naštěstí přesto není tragická. Nikoho nezranil ani oheň, ani následný výbuch a padající střepy z okna.

Statisícová škoda

Škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na sedm set tisíc. „Při požáru nebyl nikdo zraněn. Hasiči evakuovali deset lidí,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Desítky lidí opustily své bytu ještě před příjezdem profesionálů. Zásah nebyl vůbec lehký. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu. Do akce vyrazilo šest jednotek v devíti autech i s výškovou technikou.

„Kvůli zaparkovaným autům jsme nemohli nasadit výškovou techniku. Až do sedmého patra jsme museli tahat hadice, navíc v plynových maskách. Místo jsme prozkoumávali termokamerou, abychom zjistili, jestli se oheň nerozšířil i do dalších bytů.“ popsal práci hasičů velitel zásahu Václav Kovář.

Nebezpečný nebyl jen oheň, ale také sklo a rámy padající z okna hořícího bytu. „Kdyby šel někdo zrovna dole, nejspíš by ho to sklo zabilo,“ hrozil se starosta Vinohrad Jiří Čejka. Na místě řešil náhradní ubytování pro vyhořelé. Nakonec se ukázalo, že neobyvatelný je pouze jediný byt.

Po majiteli pátrají

Byt přímo nad vyhořelým měl roztavená a zničená okna. „Jsem ráda, že to nakonec dopadlo jen takhle. Byla jsem zrovna v bytě, když se to stalo. Uslyšela jsem obrovskou ránu. Nevěděla jsem, co se děje. Popadla jsem mobil, peněžeku a doklady a vyběhla jsem pryč,“ řekla Jindřiška Kubicová bydlící nad požárem.

Člověk bydlící ve vyhořelém bytě s vizitkou Bahner se včera neukázal a nepodařilo se ho vypátrat ani vedení bytového družstva Mír, kterému byty patří. „Neviděli jsme ho. Dnes se podíváme do seznamu členů družstva. Existuje podezření, zda byt někdo nepronajímal načerno. Po tom člověku budeme společně s policií pátrat,“ vzkázal předseda družstva Stanislav Kurečka.