„Všichni se mi smáli. Nejspíš si mě nedokázali představit s motykou v ruce," usmívá se pětatřicetiletá podnikatelka. Právě dýně patří mezi zeleninu, o kterou mají lidé na podzim zájem. „Letos nám volalo hodně maminek a ptaly se, jak z dýně udělat bubáka. Přitom to je jednoduché. Stačí odříznout vrch, vybrat semínka a vyříznout pusu," vysvětluje žena.

Pracovat s dýněmi začala poté, kdy se přestěhovala z Brna do Strážovic na Kyjovsku. „Přemýšlela jsem, jak se na vesnici uživíme. A protože jsem  byla těhotná, hledala jsem na internetu něco o výživě malých dětí. Zjistila jsem, že dýně jsou velice zdravé. Tak jsem je začala pěstovat ve velkém," popisuje Čermáková Urbanová.

O tom, jak se dýně pěstují a jaké jsou jejich odrůdy, se učila v knihovně. „Musela jsem číst odborné knížky a vše se naučit. Takto jsem například zjistila, že existuje dýně hokkaido. Bylo těžké ji někde koupit, u nás se tehdy neprodávala," vzpomíná podnikatelka. Velké množství sazenic není ani dnes jednoduché koupit. „Někdy to je opravdu problém. Některá semínka jsme sehnali například jenom v Anglii," uvádí.

Podle ní byly dýně součástí jídelníčku lidí odjakživa i díky své trvanlivosti. „Dlouho vydrží, třeba i půlroku. Někteří lidé ji však nemají rádi kvůli tomu, že jako malí museli jíst ve školních jídelnách dýňový kompot," směje se žena. Zároveň dodává, že Česi umí být hodně konzervativní. „Před třemi lety chtěli kupovat například jenom cukety. Teď se ptají i po jiných odrůdách," popisuje.

Sáru Čermákovou Urbanovou pěstování dýní baví. „Jsme takoví nadšenci. Líbí se mi, že naši zákazníci jsou různí. Dýně prodáváme jak matkám s dětmi, tak i známým šéfkuchařům," podotýká žena.

NIKOLA JAKUBOVÁ