Městská část vlastní skoro pět tisíc bytů, z toho je šest set prázdných. „Nesvědčí to o dobrém hospodaření Brna-středu. Podobný problém není v žádné další brněnské městské části," kritizoval náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil, který je zodpovědný za městský majetek.

Radnice už první krok k zaplnění prázdných prostor podnikla. „Před dvěma měsíci jsme změnili pravidla pro přidělování bytů. Zjednodušili jsme administrativu," sdělil Šťástka. Dobrá cesta je podle něj i privatizace. „Každý rok zprivatizujeme desítky bytů. Chceme v tom pokračovat i nadále," ujistil starosta.

Podobný názor má i opoziční zastupitel Brna-středu Bohumil Straka. „Privatizovat je třeba hlavně neobsazené byty. Další možnost je snížení nájemného u prázdných bytů. Tento proces by ale musel být transparentní, aby nevznikal prostor pro korupci," upozornil zastupitel.

Šťástka neobsazené byty v Bratislavské ulici nabídl Armádě spásy. „Do projektu zapojíme dvacet obecních bytů. Armáda spásy potom vytipuje lidi bez domova, kteří mají ambice zařadit se do normálního života," sdělil Šťástka.

Ředitel brněnské pobočky Armády spásy Pavel Kosorin spolupráci vítá. „Naši klienti mají v Brně omezený přístup k bytům. Jsme rádi, že jim můžeme nabídnout místo, kterému budou říkat domov," sdělil Kosorin.

Nájemné zaplatí klienti. „Vybereme takové, kteří mají pravidelné příjmy," sdělil ředitel.

Na projekt, který začne v dubnu, naváže další. Bezdomovcům městská část nabídne příležitosti v oblasti veřejně prospěšných prací.

Další skupina, na kterou se chce starosta zaměřit, jsou studenti. „Volné jsou hlavně větší byty. Takové jsou ideální pro studentské priváty. S kampaní chceme začít na jaře. Studenty oslovíme pomocí zpravodaje městské části, informace jim předáme i přes univerzity," řekl starosta.

Metr čtvereční může v Brně-středu podnájemníky vyjít i na šestadevadesát korun. „Radnice nepracuje s nájemným. Je příliš vysoké. Bydlení v centru města je spíš handicap. Lidé tam hůř zaparkují, horší je i životní prostředí," upozornil Pospíšil.

Podstatně levnější nájemné mají například v Líšni. „Lidé u nás platí třiašedesát korun za metr čtvereční. Problém s obsazením bytů nemáme. Naopak, spíš je přetlak. Brno-střed nereaguje na to, že nabídka určuje poptávku. Nechovají se tržně," upozornil starosta městské části Břetislav Štefan.

Šťástka o snížení nájemného v některých případech uvažuje. „Rozhodně ho ale nechceme snižovat plošně. Nevybírat řádné nájemné je poškozování rozpočtu městské části. Navíc ne všichni podnájemníci mají problém platit. Lidem v tíživé situaci ale chceme pomoci. Proto připravujeme systém, podle kterého budeme v individuálních případech nájemné snižovat," sdělil Šťástka.

Většina ze stovek prázdných bytů má plochu větší než sto metrů čtverečních. Podle ekonoma Michala Kozuba to je hlavní důvod, proč o byty není zájem. „Několikanásobně přesahují současné potřeby nájemníků. Jejich velikost přináší nejen vyšší náklady na celkové nájemné, ale také větší výlohy na energie. Problém je hlavně vytápění. Tyto domy nikdo nezateplí," vysvětlil ekonom.

Zároveň dodal, že možnost přeměnit byty na menší znamená pro městskou část velké náklady.