Podle webové stránky prazdnedomy.cz je opuštěných domů v Brně třiatřicet. „Většina těch, které sledujeme, je prázdná dlouhodobě. Dobrou zprávou je, že ikonicky známé domy se v blízké době zaplní. Například palác Jalta, hotel Avion nebo káznice na Cejlu," řekla Kateřina Nohelová z iniciativy, která za webovou stránkou stojí.

Domy podle lidí z iniciativy zůstávají prázdné především kvůli soudním sporům. „Ve znovuzabydlení brání často také nedostatek peněz na přestavbu, průtahy ve stavebním řízení nebo zdlouhavá jednání s památkáři," dodal Petr Zeman z iniciativy Prázdné domy.

Ve velmi špatném stavu je například dlouhodobě opuštěný bývalý františkánský klášter v centru Brna ve Františkánské ulici. Podle brněnských památkářů patří ke čtyřem nejohroženějším památkám ve městě. „Pokud nemá neobývaný dům děravou střechu a rozbitá okna, situace není ještě tak tragická. Většině domů chybí kvalitní údržba. Hodnota domu ale nespočívá ve vzhledu. Jde spíše o jeho historii," vysvětlil brněnský památkář Pavel Wewiora.

Někteří investoři ale i přes komplikace nacházejí v prázdných domech příležitost. Například loni na podzim koupila za sto milionů firma Premiere properties palác Jalta na Dominikánském náměstí. Uvnitř budou obchody, kanceláře a možná také kulturní zázemí.

Podle realitního makléře Petra Broži by o neobývané domy v Brně mohl být do budoucna větší zájem i kvůli chybějícímu novému územnímu plánu. „Město se časem bude rozvíjet směrem dovnitř. Obsadí se nevyužívané byty a zastaví proluky mezi budovami. Trh s prázdnými nájemními domy vhodnými k rekonstrukci je ale velmi omezený," sdělil odborník.

Také magistrát vlastní nevyužívané domy. „V nové Strategii bydlení se chystáme postupně opravit všechny domy v majetku města, které jsou ve špatném stavu," sdělil mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Některé domy se ale zbourání nevyhnou. K zemi půjde například budova v Plotní ulici či domy v takzvaném brněnském Bronxu.

Majetkový odbor města eviduje nejvíce prázdných domů v Brně-středu a Brně-severu. „Většinou jde o staré domy z konce devatenáctého století. Kvůli špatnému technickému stavu je nejde pronajmout. Město prodej zatím příliš neřešilo," doplnil Poňuchálek. Třináctým rokem už je prázdná budova v Bayerově ulici. Podle plánů Nejvyššího soudu tam vznikne nová část instituce, ta rozšíří nedostatečné prostory soudu. „Nyní běží výběrové řízení na stavební firmu. Plánujeme, že bourat a následně stavět by se mělo v dubnu. Hotovo má být za čtrnáct měsíců," sdělil mluvčí soudu Petr Tomíček. Od loňského roku je majitelem domu Ministerstvo spravedlnosti.