Odborné školy i některá gymnázia se snaží nalákat zájemce nejčastěji na dnech otevřených dveří. Už příští týden se koná například na Střední průmyslové škole chemické ve Vranovské ulici. „Po škole provedou zájemce naši studenti. Odpovědí na otázky o tom, jak výuka vypadá a jak se na škole cítí. Zájemci se mohou samozřejmě ptát i učitelů, ale myslím, že je lepší, když si popovídají přímo se studenty. V laboratořích uvidí řadu pokusů. Prohlídka zabere tak hodinu a půl," sdělil ředitel Vilém Koutník. Dodal, že na školu se každoročně hlásí více zájemců, než je volných míst. Věří, že to tak zůstane i příští jaro.

Podle náměstka jihomoravského hejtmana Stanislava Juránka je v Brně největší zájem o osmileté studium na Gymnáziu Matyáše Lercha. „Tam se dostane asi každý desátý uchazeč," dodal. V závěsu za ním se drží další brněnská gymnázia. „Tento rok mě ale překvapil velký zájem o obor asistent zubního technika na zdravotnické škole v Merhautově ulici," upozornil Juránek, který má v kraji na starosti školství.

Přestože loni vypisovalo mnoho škol i třetí nebo dokonce čtvrté kolo přijímaček, tentokrát se ředitelé nedostatku uchazečů nebojí. Mimo jiné díky slučování, které má poloprázdným třídám zabránit.

Slučování třiceti škol v kraji se nevyhnulo ani Brnu. Od ledna se jich ve městě spojilo už šest. Dvě to čeká v lednu příštího roku. „Na jaře nemělo na počet přihlášek plánované slučování vliv. Od července jsme spojení a předpokládám, že zájemců o studium neubude," sdělil například ředitel Střední průmyslové školy elektrotechnické a informačních technologií Antonín Doušek.

Slučování ještě čeká obchodní akademii v Kotlářské ulici, která se v lednu spojí se školou podobného zaměření v Pionýrské ulici. „Spojíme se i na prezentaci veletrhu středních škol, kde zájemcům vysvětlíme, že se téměř nic nezmění," uvedl ředitel školy v Kotlářské Jaroslav Honza.

Kromě většího zaplnění tříd si kraj od slučování slibuje i úspory. Chce, aby se školy vystěhovaly z domů, kde jsou v pronájmu. Z jedné budovy se už například odstěhovala Střední škola potravinářská, obchodu a služeb. Vznikla sloučením škol v Charbulově a Jánské ulici.

Podle Juránka je pravděpodobné další slučování. Zatím ale není jasné kdy a jakých škol.