„Pokud si kdokoli v České republice myslí, že Česká republika se může dostat na evropskou úroveň rozvinutím Brna, Ostravy, Břeclavi nebo Krnova, je na velkém omylu. Pouze podpora centra, podpora hlavního města, pouze podpora Prahy a pouze samotná aktivita nás, obyvatel Prahy, může být tím jediným nástrojem pro to, dostat se na evropskou úroveň," uvedl Hudeček.

Na jeho výrok už reagovali jihomoravští a brněnští politici. Jihomoravský hejtman Michal Hašek od Hudečka očekává vysvětlení na pátečním zasedání rady Asociace krajů v Židlochovicích na Brněnsku. „Česká republika není jen Praha s jejími tunely na veřejné peníze," poznamenal Hašek.

Také uvedl, že si vzpomněl na nepříliš úspěšný český film Ještě větší blbec než jsme doufali… „Slovy TOP 09 Víc, než si myslíte," uvedl v narážce na jejich předchozí volební slogan.

Brněnský primátor Roman Onderka ve svém vyjádření naráží na Hudečkův olomoucký původ. „Omlouvám se všem Pražanům, ale prosím, věřte, že Tomáš Hudeček nebyl Moravou vyslán za účelem zlikvidovat naše hlavní město. TOP 09 si tento omyl vybrala sama. Jsem velmi rád, že projekty primátora Prahy sleduje Brno jen zpovzdálí," řekl Onderka.

Proti výroku se ohradil i břeclavský místostarosta Richard Zemánek. „Jsou snad Břeclavané méně hodnotní lidé než Pražané? Nejsou. Jsou to pracovití lidé, kteří se na svých polích snaží, aby jste vy v Praze měli, co jíst," vzkázal Zemánek.

Hudečkovy názory můžou ztížit pozici jihomoravské TOP 09. „Šlo o mimořádně hloupý výrok. Naopak máme v programu rovnoměrný rozvoj všech regionů," uvedl lídr brněnské TOP 09 Jaroslav Kacer. Stejně jako Onderka doufá, že pražský primátor ještě svoji řeč uvede na pravou míru. Podle něj by kauza neměla mít vliv na preference strany v Brně.

Ekonom Jiří Šimara ze společnosti Cyrrus označil Hudečkův proslov za čistě předvolební prohlášení. „Chce oslovit Pražany. Praha je sice tahounem ekonomiky, ale nesmí jím být na úkor jiných částí republiky," myslí si Šimara.