Druhá, asi dvacetičlenná skupina je ale stále na místě. „Tragická událost je zastihla při raftování na řece Trisuli, tedy vlastně nejblíže epicentru. Všichni ale v pořádku absolvovali plavbu a přesunuli se následně na jih Nepálu do teplé oblasti. Jsou nyní v pořádku v národním parku Chitwan. Máme zprávy o tom, že včera viděli devět nosorožců," řekl Švaříček.

V úterý by se tato skupina měla přesunout do hlavního města Káthmándú, odkud odletí leteckým speciálem. „Další naše lidi zastihlo zemětřesení v Káthmándú. Poslední dny proto nocovali v hlavním městě u našich známých na zahradě ve stanech, aby je neohrožovaly padající stropy," vysvětlil Švaříček. I tito turisté jsou od včerejška v pořádku v indickém Dillí.

Komunikace s cestovateli prý byla velmi obtížná a útržkovitá. Spojení se ale nakonec podařilo navázat se všemi. „V současné době jsou všichni naši klienti v pořádku. Další transport leteckým speciálem je připraven na úterní časné odpoledne. Snad vše v pořádku klapne a podaří se dostat domů i zbývající naše klienty. A nejen je," přeje si Švaříček.

V oblasti zemětřesení je podle mluvčího Ministerstva zahraničních věcí Davida Frouse 239 cestovatelů z České republiky. „Se šestnácti z nich se nám zatím nepodařilo spojit. Nicméně nemáme zatím informace, které by potvrzovaly, že někdo z nich přišel o život," uvedl Frous.

Obětem zemětřesení odletí v úterý pomoct šestatřicetičlenný traumatický tým z Brna. Spolupracuje v něm třiadvacet lékařů a sester z Fakultní nemocnice Brno a třináct pražských hasičů. „Česká republika má svůj traumatický tým, který je přímo určen k zásahu při takovýchto mimořádných hromadných neštěstích v zahraničí. Od roku 2008 tento tým sídlí v naší nemocnici, kde se k podobným situacím školí," řekla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Takzvaný traumatým má v Nepálu působit čtrnáct dnů. Už teď je ale pravděpodobné, že zůstane déle. „Budeme ošetřovat malé úrazy, ale i závažnější poranění, jako například zlomeniny. Naším úkolem je pacienty zajistit tak, aby byli schopní převozu do nemocnice," objasnil vedoucí lékař týmu a primář brněnské úrazové chirurgie Petr Nestrojil.

Spolupráce s hasiči dělá z traumatýmu plně soběstačnou skupinu. „Hasiči mají osvětlení, sociální zázemí a další zařízení, aby mohli fungovat kdekoliv," dodala Mrázová.

Pomoc vítá i Švaříček, který do Himálají jezdí pravidelně už pětadvacet let. „Na zemětřesení s takovýmito následky se nedá připravit. Musíme se proto alespoň snažit Nepálu pomoct všemi dostupnými prostředky," apeluje Švaříček.

KAREL SELINGER
ČTK