V čele města stane podruhé v historii žena, Markéta Vaňková za ODS. Stejnou stranu bude zastupovat i ve středu potvrzený čtvrtý náměstek pro investice, dopravu, sociální služby, marketing a cestovní ruch Robert Kerndl. „S nominacemi našich koaličních partnerů jsme se seznámili a odsouhlasili je. V ODS jsme radní vybírali podle jejich znalostí a zkušeností, aby byli pro danou oblast nejvhodnější,“ přiblížila Vaňková.

Na postu prvního náměstka bude i v dalším volebním období pokračovat lidovec Petr Hladík. Věnovat se opět chce mimo jiné zdravotnictví a školství. „Plánujeme snižování počtu dětí ve školách, což však není možné změnit hned jako mávnutím kouzelného proutku,“ řekl.

Nová brněnská koalice - zleva Oliver Pospíšil ČSSD, Petr Hladík KDU-ČSL, Markéta Vaňková ODS a Tomáš Koláčný Piráti.
Koaliční smlouva: Zřídíme koordinátora oprav a uzavírek, slibuje nová koalice


Takto vypadal tip Brněnského deníku Rovnost na obsazení jedenácti míst nových brněnských radních - zmýlili jsme se pouze v jednom jméně:
Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Pozici druhého náměstka se ujme Tomáš Koláčný za Piráty a třetím náměstkem se stane sociální demokrat Oliver Pospíšil. „Proporční složení nové rady odráží výsledky voleb, v kterých rozdíl mezi lidovci a Piráty nebyl nijak propastný. Současně odráží i snahu obejít hnutí ANO,“ komentoval politolog Lubomír Kopeček.

Lídři představili koaliční smlouvu v pondělí. Podepíší ji pravděpodobně příští týden. Ke svolání ustavujícího zasedání brněnského zastupitelstva, které nové radní jmenuje, do patnácti dnů, se v úterý zavázal dosavadní primátor Petr Vokřál.

Dvacetiminutové stání ve frontě v silném větru a kapkách deště. Tak to vypadalo první den výdeje unikátních dvacetikorunových mincí s hlavou Tomáše Garrigua Masaryka, Edvarda Beneše nebo Milana Rastislava Štefánika u brněnské pobočky České národní banky.
Fronta jako na banány. Lidé oblehli banku kvůli unikátním dvacetikorunám

Jak bude vypadat nové vedení města Brna:
Primátorka – Markéta Vaňková (ODS)

1. náměstek pro oblast zdravotnictví, školství, sportu, územního plánování a životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).Zdroj: Deník / Attila Racek1. náměstek pro oblast zdravotnictví, školství, sportu, územního plánování a životního prostředí – Petr Hladík (KDU-ČSL)

2. náměstek pro oblast majetku, kultury, participace veřejnosti, informačních technologií, strategie a analýzy dat – Tomáš Koláčný (Piráti)

3. náměstek pro oblast bydlení a správy majetku Oliver Pospíšil (ČSSD).Zdroj: Deník / Attila Racek3. náměstek pro oblast bydlení a správy majetku – Oliver Pospíšil (ČSSD)

4. náměstek pro oblast investic, dopravy, sociálních služeb, marketingu a cestovního ruchu – Robert Kerndl (ODS)

člen rady pro oblast investic – David Grund (ODS)
Člen rady pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (ODS).Zdroj: Deník / Ondřej Kaloudčlen rady pro oblast dopravy – Petr Kratochvíl (ODS)
člen rady pro oblast školství a sportu – Jaroslav Suchý (KDU-ČSL)
člen rady pro oblast územního plánování – Filip Chvátal (KDU-ČSL)
člen rady pro oblast majetku – Róbert Čuma (Piráti)
členka rady pro oblast kultury – Markéta Gregorová (Piráti)
uvolněný člen zastupitelstva pro oblast informačních technologií – Ondřej Kotas (Piráti)
uvolněná členka zastupitelstva pro oblast marketingu a cestovního ruchu – Kristýna Švarcová (ODS)
uvolněná předsedkyně finančního výboru – Andrea Pazderová (ODS)

Ilustrační fotografie.
Řádění silného větru: trampolína na plotě nebo tisíce domácností bez elektřiny