Útok na jedovaté sinice v Brněnské přehradě začíná v pondělí. Hladina klesne o čtyři a půl metru na nejnižší povolenou hranici a obnažené břehy začnou letadla o týden později poprašovat vápnem. To má mikroorganismům sebrat živiny a potlačit je natolik, aby se v nádrži zase lidé v létě mohli koupat.
„Není to nic převratného. Vápnění používají i rybníkáři,“ řekl náměstek jihomoravského hejtmana Václav Horák.

Metoda toxické sinice vyhladoví. „Usazeniny pak rychleji mineralizují a nejsou už tak výživné. Sinice a řasy budou mít v přehradě těžší život,“ vysvětlil princip vápnění brněnský odborník na sinice Blahoslav Maršálek.

Akce bude stát dva miliony korun. Zaplatí ji napůl Brno a napůl Jihomoravský kraj. „Na hektar bude třeba zhruba dvou set kilogramů vápna,“ řekl Radek Maděrič ze společnosti Pöyry Environment. Ta vypracovala plán, jak se sinicemi bojovat. „Není to však jediný způsob, jak přehradu vyčistit. Především musíme odstranit škodliviny z přítoku a z okolí nádrže,“ upozornil Maděrič.

Městští úředníci proto už začali s rozsáhlými kontrolami chat a dalších budov u přehrady, které mohou vypouštět do vody splašky ze záchodů.
Pokuta už hrozí prvnímu provinilci. Minimálně deset tisíc zaplatí majitelé penzionu Marie, odkud na svah u přehrady tekly fekálie.

Další kontroly zahájí od příštího týdne lesníci. Problém však v dohledné době nedokáží úřady vyřešit. „Chaty jsou v těžkém terénu. Napojení na centrální kanalizaci by stálo stovky milionů korun,“ řekl náměstek brněnského primátora Martin Ander.

Na jaře odborníci vyhodnotí, jak vápnění pomohlo. Pokud nebudou spokojeni, chtějí po prázdninách snížit hladinu o další čtyři metry, nebo přehradu vypustit úplně.

Obě varianty by znamenaly, že po přehradě přestanou jezdit výletní lodě brněnského dopravního podniku. „Kapitáni a lodníci by o práci nepřišli. Opravili by mezitím lodě a postavili jednu novou. Pro lidi bychom se pokusili v přístavišti zajistit jiné atrakce, třeba právě výstavu lodí. Budeme o tom ještě jednat,“ řekla mluvčí podniku Hana Pohanová.

Vypouštění přehrady má předcházet ještě výlov ryb. „Je to součást čištění. Některé druhy u dna víří vodu, což sinicím prospívá,“ řekl Richard Klement z Povodí Moravy.

Experti teď hledají nejlepší metodu, jak ryby z přehrady dostat. Podle jednoho z návrhů by je měli rybáři omráčit elektrickým proudem.

Brňané už netrpělivě čekají, až bude přehrada čistá. „Je určitě dobře, že už se něco začíná dít. K přehradě chodím často a mrzí mě, že koupání v ní ohrožuje zdraví,“ řekl Rudolf Procházka z Bystrce.