Flotila šesti lodí dopravního podniku se jmény Lipsko, Vídeň, Utrecht, Dallas, Stuttgart a Brno svezla v uplynulé sezoně přes 240 tisíc cestujících. „Jedná se o podobný počet jako v rekordním loňském roce," zmínil při uzamykání přehrady vedoucí lodní dopravy brněnského dopravního podniku Martin Ecler. Podle něj je přehrada pro lidi lákavá.

Podle generálního ředitele dopravního podniku Miloše Havránka cestujících na přehradu přišlo mnoho i z jiných důvodů. „I u nás se ukazuje, že lidé mnohem více tráví dovolenou v tuzemsku a navštěvují nejrůznější zajímavosti, ke kterým plavba lodí po přehradě patří. Navíc bylo po celou sezonu velmi dobrá kvalita vody,“ nastínil Havránek.

V brněnském královopolském tunelu se srazila dvě auta a začalo hořet. Cvičení s takovýmto scénářem absolvovali v pátek jihomoravští hasiči.
OBRAZEM: V Královopolském tunelu hořelo. Hasiči a záchranáři trénovali zásah

Po skončení sezony lodě z přehrady pomalu zmizí. „V následujících týdnech budeme vytahovat lodě na souš a demontovat baterie, které je potřeba zapojit na zimní dobíjení. Lodě čeká také nutná údržba,“ přiblížil plány Ecler.

Na vytažení lodí se lidé mohou přijít podívat ve středu 1. listopadu od půl čtvrté odpoledne.

Plavební dráha lodí brněnského dopravního podniku z Bystrce do Veverské Bítýšky je necelých deset kilometrů a lodě ji ujedou za hodinu a deset minut. Nejvíce lidí vystupuje na zastávkách Hrad Veveří a Kozí Horka, nejméně lidí naopak využívá zastávky Skály a Mečkov.

Plavební sezonu v roce 2018 zahájí dopravní podnik čtrnáctého dubna.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ
PETR UHLÍŘ

Stříhání keřů. Ilustrační foto.
Větve chytají do pasti řidiče i chodce. Majitelé je odstraní až po výzvě