„Prioritou vlády je podpora vzniku nových pracovních míst. Jsme připravení významným investicím poskytnout podporu," uvedl Sobotka.

Obří logistické centrum internetového obchodu Amazon má fungovat už na podzim. Firma chce z Brna stihnout odbavovat vánoční objednávky.

Zastupitelstvo na konci ledna neposvětilo prodej pozemků a hrozí, že investor sklady přemístí například na Slovensko. Proto Onderka svolal na 14. února mimořádné zasedání zastupitelstva, které případ ještě jednou projedná.

Politikům se nelíbilo, že kamiony se zbožím příliš zatíží dopravu v okolí Černovické terasy, kde má logistické centrum vzniknout. Situaci by vyřešil nájezd na dálnici D1. Ten ale stát nestihne do otevření skladu vytvořit. Pracovníci Ředitelství silnic a dálnic ho postaví nejdříve za tři roky.

Zastupitelé proto chtějí, aby Amazon nebo firma CTP, která pro internetový obchod skupuje pozemky, přispěly na opravy silnic. CTP je ochotná dát přes padesát milionů korun, ale od Brna chce rychle slyšet jasné rozhodnutí.

Sklady vyrostou na ploše třinácti fotbalových hřišť. Amazon by v nich zaměstnal patnáct set až dva tisíce lidí. Další dva tisíce potom chce zaměstnat příležitostně.