Třídenní akce nabídne účastníkům přednášky, diskuse i workshopy. „Je důležité si uvědomit, co to vzdělávání vlastně je. Hodně lidí považuje za vzdělávání studium, nebo různé přednášky, ale když se vypraví do galerie, to už jako vzdělávání nevnímají. Naší snahou je všechny tyto oblasti propojit. I proto se festival koná na několika místech," popsal organizátor festivalu Břetislav Svozil. Účastníci festivalu najdou program v Divadle na Orlí, Moravské galerií, Špilberku, nebo i v kavárnách.

Na festivalu vystoupí i zahraniční odborníci. „Přijede třeba hvězda vzdělávání v Kanadě, pedagog Gordon Porter, který je nositelem nejvyššího kanadského státního vyznamenání, nebo Cyril Mooney, která dlouhodobě působí v Indií a věnuje se vedoucím pracovníkům ve školství," řekl Svozil.

Vstup na festival je o víkendu zdarma, v pátek lidé zaplatí dvě stě nebo tři sta korun. Zlevněné vstupné mají studenti, lidé na rodičovské dovolené a důchodci.

„Program jsme sestavili tak, aby si každý našel něco pro sebe. Dnes budou například odborníci diskutovat o čtyřech tématech. Například o vzdělávání a demokracií a jejich vzájemném ovlivňování, nebo o vzdělávání pro všechny, kde se odborníci pobaví i o nyní tolik diskutované inkluzi," pozval Svozil.

O víkendu pak lidi v programu najdou několik workshopů a exkurzí. „Na workshopech se vyřádí zejména rodiče s dětmi. Vyzkouší si třeba společné výtvarné tvoření, nebo cvičení. Při exkurzích lidé budou objevovat Špilberk, nebo brněnskou meziválečnou architekturu," nastínil Svozil.

Organizátoři plánují z festivalu vytvořit každoroční tradici.