Všudypřítomných holubů je podle ornitologů v Brně okolo dvaceti tisíc. Magistrát se proto snaží jejich počty snižovat, i přesto jich v některých městských částech žije víc, než by se tamním obyvatelům líbilo. „Lidé nás často oslovují a žádají, ať s tím něco uděláme," popsala například starostka Nového Lískovce Jana Drápalová.

Na tamním sídlišti nejsou téměř žádné půdy pod sedlovými střechami, ptáci tak často hnízdí na balkonech, lodžiích a krytých římsách panelových domů. „Kromě toho, že po nich zůstává nepořádek, dokážou na balkoně občas i vystrašit. Oni se ale naopak vůbec nebojí. Můj malý syn si dokonce jednoho pohladil, což se mi vůbec nelíbilo," popsala Marcela Nová, která bydlí v Oblé ulici.

Právě před kontaktem s holuby varují hygienici. „Stejně jako jiná zvířata, i oni přenášejí spoustu nemocí a alergenů. Pozor si na ně musejí dávat především astmatici. Je důležité po holubech odklízet i spadené peří," vysvětlila Anna Laštůvková z krajské hygienické stanice. Podle ní se lidé můžou bránit pouze tak, že ptáky nenechají ve svých domovech zahnízdit a rozhodně je nebudou krmit.

Za to navíc můžou Brňané od roku 2010 dostat pokutu. „Ve vyhlášce o udržování čistoty ve městě je kromě odhazování odpadků na ulici zmíněné i krmení pro zvířata. Městská policie to může hodnotit jako přestupek," vysvětlil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Pokuta za něj je až čtyři tisíce korun. „Dáváme ji ale jen několikrát za rok. Většinou se snažíme vše řešit dohodou na místě," podotkl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Podle Miroslava Čapka z Ústavu biologie obratlovců brněnské pobočky Akademie věd je městské prostředí pro holuby přesto vstřícné. „Mají dostatek jídla a téměř žádné predátory," poznamenal.

Magistrát se i proto snaží jejich počty snižovat. „V zimě je v neobydlených částech na jihu Brna odstřelujeme. Myslivci jich tam pravidelně zastřelí asi šest set," řekl Žára.

V Novém Lískovci zase v zimním období holuby na střechách domů odchytává do klecí specialista. „Týdně je jich asi osm. Bohužel se je moc nedaří nalákat," podotkl František Ratajský, který má odchyt na starost.

Větší problémy s holuby mělo Brno také v minulosti. „V osmdesátých letech jsme jich napočítali třicet tisíc. Od té doby se jejich počet ale snížil," vysvětlil Hudec.

Už tehdy Brňané hledali způsoby, jak holuby redukovat. „Testovalo se upravené zrní, které ptákům pak bránilo v rozmnožování. Město také nechalo chovat rarochy a sokoly, aby je lovili. Myslivci je navíc po večerech stříleli a vozili do zoologické zahrady jako potravu pro zvířata. Nejvíc se ale osvědčily mechanické pomůcky, jako jsou ostny na oknech a akustické plašení," vyjmenoval Hudec.