Čtyřiatřicetiletý Raus je vzděláním záchranář, jako profesionální hasič pracuje už jedenáct let. „Od dětství jsem snil o tom, že budu pomáhat lidem. Proto jsem se stal hasičem. Byl to takový můj klukovský sen,“ říká nadstrážmistr Raus. Jako řadový hasič bojuje s požáry, pomáhá při dopravních nehodách a má na starosti i další zásahy.

U nehod a požárů jedná Raus už automaticky. „Když přijedu k havárii, používám naučené postupy. Stejné to bylo i s touto nehodou. Už když jsem přijížděl, začalo se mi vybavovat, co mám dělat. Nepřemýšlel jsem nad ničím jiným než jak pomoci,“ vzpomíná Raus na příjezd ke zraněnému ve Vejrostově ulici.

Zachráněný muž měl štěstí, že jel líšeňský hasič právě na zdravotnické školení a měl s sebou defibrilátor. „Byla to velká náhoda, že jsem zrovna jel kolem. Po příjezdu jsem zahradil autem cestu v protisměru, abych udělal bariéru. Přiběhl jsem se zdravotnickou brašnou na místo nehody. Po domluvě se zdravotní sestřičkou a fyzikem, kteří muže ošetřovali, jsme nasadili defibrilátor,“ vysvětluje hasič.

Starosta Otnic na Vyškovsku Pavel Prokop vede obec čtyřiadvacet let.
Vést naše obce je pro nás poslání, tvrdí jihomoravští rekordmani

Ocenění pro něj však neznamená tolik, jako zachráněný život. „Pro mě je důležitější, že ten člověk přežil než nějaké ocenění. Chápu to jako poděkování za to, že jsem pomohl člověku. Chtěl bych, aby lidé nebyli lhostejní k životům druhých  a pomáhali si navzájem,“ komentuje Raus.

Společný projekt České pojišťovny a Policie České republiky Gentleman silnic vznikl v roce 2004. Jeho cílem je motivovat řidiče k tomu, aby pomáhali ostatním, nebyli k sobě lhostejní a všímali si svého okolí. K dnešnímu dni získalo ocenění přes 150 lidí z různých koutů České republiky.

MARTINA HYKŠOVÁ