Upozornil na to vedoucí mykologické poradny Moravského zemského muzea v Brně Vladimír Antonín. „Za poslední dva týdny jsem řešil přes patnáct případů otrav houbami. Šlo jen o nemocnice z Jižní Moravy a Zlínského kraje," informoval o rostoucí hrozbě.

Ten dělá už od osmdesátých let expertizy pro nemocnice. „Dovezou mi vzorek, co od toho pacienta získali, ať už zbytek jídla, pokrájené houby nebo výplach žaludku. Snažím se zjistit, jaké houby snědl," vysvětlil.

Častá je podle něj například otrava závojenkou olovnatou. „Někdo sbírá malé smrkové hříbky, říkáme jim ocťáčky, závojenka jim je v tomto stadiu velmi podobná. Možnost záměny při troše nepozornosti je velká. Proto radíme nepřeceňovat znalosti," dodal mykolog.

Kolik lidí se ale v Brně a Jihomoravském kraji skutečně otrávilo, je těžké zjistit. „V naší stanici otravy houbami neevidujeme," sdělila vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygieny Renata Ciupek.

Na otravu z hub může člověk i zemřít. Lidé proto mají podle odborníků sbírat jen ty, které bezpečně poznají. Když si lidé nejsou jistí tím, co si z lesa donesli, neměli by buď houbu jíst, nebo by se měli poradit s odborníky.

Do mykologické poradny v Moravském zemském muzeu nosí většinou jedlé houby. „Přichází k nám stále více lidí, abychom jim poradili s jejich úlovky. Ve většině případů nám ukazují jedlé houby, ale už začala i sezona takzvaných barevných hub. Některé z nich jsou nejedlé nebo přímo jedovaté," informovala Ševčíková. Dodala, že už letos na začátku srpna zaznamenali dokonce otravu muchomůrkou tygrovanou.

Pomoc odborníka při určení hub už v minulosti využila například Brňanka Mariana Procházková. „Většinou chodím do lesa jen s někým, kdo houby dobře zná. Ale občas vyrazím i sama. Beru s sebou vždy malý atlas. Pokud si nejsem jistá, tak houbu v lese nechám. V takovém případě je zbytečné ji trhat a odnášet. Loni se mi ale stalo, že jsem nedokázala přesně rozpoznat ani úlovky, které jsem donesla domů. Tak jsem šla do poradny," vzpomíná žena.

Zato Brňan Martin Sláma si zatím vystačí sám. „Na houby jsem chodil už od mala s dědou a babičkou. Ti mě pečlivě poučili, jak je rozpoznat. Málokdy se mi proto stává, že nevím, co v lese vidím," sdělil muž.

Praktická lékařka z Brna Milada Vinická Kratochvílová popsala, že lidé, kteří se houbami otráví, mají pocit slabosti. „Trpí zažívacími potížemi. Zvracejí. Při silnější otravě mohou i zkolabovat. Hrozí totiž selhání ledvin. Ve vážných případech může pacient po otravě houbami skončit i v nemocnici na anesteziologicko-resuscitačním oddělení," upozornila lékařka.

V největší nemocnici v kraji zatím letos nikdo s otravou neskončil. „Dostávají se k nám totiž jen ty opravdu nejzávažnější případy," poznamenala mluvčí nemocnice Anna Mrázová.