Strážníci kritizují například rušení některých útvarů a jejich převádění do jiných. „Týká se to i změn ve středisku profesní přípravy. Ze dvou stávajících instruktorů má strážníky dál cvičit a zkoušet jen jeden. Většinu výuky mají převzít instruktoři z jednotky operativního zásahu. Jenže ti přitom normálně slouží a často musí do služby, i když mají volno. Těžko tak zajistí stálou výuku," poznamenal jeden ze strážníků, který nechtěl zveřejnit jméno.

Dodal, že podobné změny čekají odbor prevence. „Jsou v něm specialisté, kteří se museli systematicky vzdělávat. Městská policie do nich dlouhodobě investovala. Někteří preventisté s vysokoškolským titulem teď ale dostali na výběr: buď půjdou sloužit na ulici, nebo pryč," poznamenal. Podobné informace Brněnskému deníku Rovnost potvrdili i další lidé obeznámení s děním v městské policii.

Mezi těmi, kterých se změny dotknou nejvíc, má být například vedoucí střediska profesní přípravy Petr Hub. „Je to bývalý dlouholetý náměstek ředitele. Po příchodu Přikryla byl ale převelen do pozice vedoucího kanceláře ře-ditele. A když se Přikryl stal šéfem strážníků, byl nenápadně odstaven do funkce šéfa střediska profesní přípravy. Také on dostal na výběr dělat buď běžného strážníka, nebo odejít," podotkl jeden ze zdrojů Brněnského deníku Rovnost.

Upozornil, že Hub má vysokoškolské vzdělání a u městské policie strávil přes dvacet let. „Jakýkoliv kariérní řád je tak postavený na hlavu," poznamenal muž.

Pomoc Brňanům

Ředitel strážníků Přikryl se brání tím, že šéfovi střediska profesní přípravy jiné místo nabídl. „Dostal nabídku tady dál pracovat, a dosud ji neakceptoval," upozornil Přikryl.

Zároveň podotkl, že změny mají pomoci Brňanům. „A to bez zvýšení peněz, které do nás město investuje," zdůraznil ředitel. Poznamenal, že se změnami počítá už delší dobu. „Souvisí to s požadavky Brna, které je zřizovatelem městské policie. Naši strážníci mají za sebou několik kontrol a auditů. Jejich výsledky připravované změny jen podporují," uvedl.

Že se změnami u strážníků město počítá už dlouho, potvrdil i brněnský primátor Roman Onderka. „Organizační změny děláme dlouhodobě. Vůbec nesouvisí s tím, kdo je ředitelem policie," prohlásil.

Podle Přikryla nevadí ani to, že změny vznikají v době, kdy reálně hrozí jeho konec u strážníků. Je totiž odsouzený za zneužití pravomoci.

Verdikt je zatím nepravomocný. Pokud ho odvolací soud potvrdí, musí Přikryl skončit. „Pokud reorganizaci nenařídilo město, dá se zpochybnit. Hlavně má ale magistrát zvážit, že dotyčného převede na funkci čekatele," uvedl Petr Leyer z organizace Transparency International.