Na výstavě se mísí čeština s němčinou, maďarštinou i polštinou. Právě z Polska pochází Kristina Rostworovská, která soutěží se svým chundelatým staroanglickým ovčákem. „Příprava na soutěž trvá tři dny. Pes musí být čistý, suchý a hlavně pořádně vyčesaný. To zabere nejvíce času,“ popisuje žena.

Výstaviště se plní již od rána. Kolem půl desáté dopoledne stojí ve frontě desítky lidí. „Škoda, že nemají vstup zadarmo, to bychom postupovali rychleji,“ říká jedna paní.

Návštěvníci se na psy nejrůznějších velikost, barev i plemen dívají ve třech pavilonech. Ve dvou zvířata závodí, ve třetím si lidé pro své mazlíčky kupují různé deky, pelechy, vodítka i pamlsky.

Na dálnici bouralo auto a kamion. Nehodu jedna žena nepřežila.
Na dálnici bouralo auto a kamion. Nehodu jedna žena nepřežila

Jedním z plemen které závodí, jsou i samojedi. Velcí, chlupatí bílí psi. S jedním je na výstavišti i Ota Janko. Doma jich má osm. „Máme i samojedí klub. V současné době je v něm asi sto členů. Se zvířaty jezdíme na různé tábory. Tuto zimu jsme byli například v Jizerských horách, předtím v Krkonoších. Večer si uděláme táborák a výjezdy mají dobrou atmosféru,“ líčí Janko.

Psi chodí v soutěžních kruzích již od devíti hodin a střídají se různá plemena i jinak staří závodníci. Zatímco někteří chovatelé ještě s s hřebeny a kartáči v ruce ladí poslední detaily, Eva Machačová už má závody za sebou. Její Kavalír King Charles španěl je třetí. „V Brně jsou vždy pěkné výstavy. Jezdíme tam v létě i v zimě. Chovu psů se věnujeme už devatenáct let,“ popisuje.

Zdroj: Deník / Ondřej Kaloud



Výstava Duo Cacib Brno patří podle organizátorů k jedné z největších v České republice. Letos je přihlášených 4335 psů. „Rozhodčí hodnotí jejich vzhled podle standardu. Musí mu být co nejblíže. Dívají se na ně když stojí, i za chůze. Pozorují stavbu těla i styl chůze,“ vysvětluje organizátor výstavy Karel Peroutka.

Zájemci mají možnost podívat se na závody i v neděli.