Když jídlo přejde mrazem, je často bez chuti. A nekvalitní. Teploty se teď jen těsně přehupují přes nulu a ani v nejbližších dnech by tomu nemělo být jinak. Při takových teplotách se ovoce a zelenina na venkovních stáncích rychle kazí. A odborníci varují, že takové zboží nemusí být kvalitní.

„Při mrazu dojde k narušení rostlinných pletiv. Takové ovoce se pak snadněji kazí a hnije. Nejvíce mráz škodí citrusovým plodům a jinému tropickému ovoci,“ uvedla mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která kvalitu na trzích kontroluje, Martina Šmídtová.

Podle ní ale trhovci prodávají v mrazech jen výjimečně a letos zatím žádné pochybení inspekce nezjistila. „Od nového roku jsme trhovce v Brně několikrát kontrolovali a zatím jsme nezjistili žádný problém s přemrzlým ovocem nebo zeleninou. Prodejci se spíše proviňují špatným označováním jakosti a země původu,“ dodala Šmídtová.

Trhovci mohou ze zákona prodávat za jakéhokoliv počasí a zákon ani neurčuje, jak mají zeleninu a ovoce před mrazem chránit. Sami se musejí rozhodnout, zda budou v mrazu prodávat, či ne. Stejně by měli uvažovat i zákazníci.

„Každý by měl uvážit, zda ovoce a zeleninu půjde v mrazu nakupovat do pouličních stánků. Například starým lidem bych to vůbec nedoporučila. Namrzlá nebo nahnilá zelenina jim může totiž způsobit problémy hlavně se žaludkem,“ uvedla koordinátorka brněnské pobočky Sdružení obrany spotřebitelů Gerta Mazalová.

Podle trhovců ze Zelného trhu se ale lidé nemají čeho bát. „Teď jsou dva stupně nad nulou a to zatím ničemu nevadí. Když je ovoce a zelenina kvalitní, tak se jim nic nestane. Pokud teplota klesne pod nulu, tak zůstávám doma a prodávat nejdu,“ uvedla například prodavačka Jiřina Vacková.

S tím, že mírný mráz nevadí, nesouhlasí například Stanislav Boček z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. „Každá zelenina je na mráz jinak náchylná. Například jablka, kapusty nebo brokolice vydrží větší mráz než rajčata a papriky. Ty jsou poškozené už při skladování ve třech stupních nad nulou,“ upozornil Boček.

Dodává však, že přemrzlé ovoce a zelenina neztrácejí vitamíny, ale pouze mění chuť a snadněji se kazí. Lidé by si tak měli dávat velký pozor, co na pouličních stáncích v těchto dnech kupují. A nejlépe vše předem vyzkoušet. „Za současného počasí se sice trochu bojím, že zelenina a ovoce tu bude míň kvalitní, ale vše, co kupuji, prvně pořádně prohlédnu. Na jednom stánku mi prodavačka dá dokonce vždy ochutnat nabízené mandarinky, takže vím přesně, co kupuji,“ podotkla například Irena Klatovská, která chodí na brněnský Zelný trh nakupovat skoro každý den.