Pro stavbu cyklostezky schválili na svém posledním zasedání brněnští radní směnu pozemku s Lesy České republiky. Do konce roku chtějí mít i stavební povolení. „Momentálně musíme co nejrychleji vysoutěžit zhotovitele stavby. Začít stavět může pravděpodobně příští rok,“ uvedl náměstek brněnského primátora Martin Ander.

Přestavba zhruba kilometrového úseku na kníničském břehu přehrady má stát přes sedmadvacet milionů korun. „Cesta tam vede po skále a je velmi nebezpečná. Připravujeme proto chodníky, dřevěné zábradlí a v místech, kde je stezka hodně úzká, i rošty zakotvené do skály,“ popsal Ander.

Den otevřených dveří Českého hydrometereologického ústavu v Brně nabídnul stovkám návštěvníkům nahlédnutí na měřící přístroje, fotografie a přednášky o počasí.
Lidé čekali magii, viděli složitou matematiku. Meteorologové ukázali svou práci

Místo si podle předsedy rady spolku Bicyklové Brno Jiřího Jedličky opravu zaslouží. „Od posledních úprav v devadesátých letech je řada úseků rozbitých a stržených ze svahu. I předtím ale bylo místo pro běžné cyklisty bez odpružených kol těžce sjízdné. Bude nutný radikální zásah,“ řekl.

Nebezpečný je pro cyklisty podle Jedličky také průjezd po protějším, bystrckém, břehu. „Dá se jet podél vody až za pláž Rakovec, ale potom musí cyklisté na silnici. A ta pro ně kvůli provozu bezpečná není. Víme o několika smrtelných nehodách,“ popsal Jedlička.

Do tří let se milovníci jízdy na kole dočkají změny také tam. Spolu s opravou silnice má vzniknout zcela nová cyklostezka. „Nedává smysl, abychom cyklostezku přilepovali k silnici až po její opravě,“ vysvětlil ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Zdeněk Komůrka.

Pro vedení cyklostezky tam, kde nebude souběžná se silnicí, ještě musí zástupci města vykoupit pozemky od jejich majitelů.

O možnost dojet na kole až k hradu Veveří dlouhodobě usilují i bystrčtí zastupitelé. „Bez využití silnice to v současné době nejde. Budeme proto rádi, pokud dělníci spolu s její opravou vystaví i cyklostezku,“ zmínil starosta městské části Tomáš Kratochvíl.

Levhartí mláďata dostala od svých kmoter jména Aruni a Ashanga
Aruni a Ashanga. Kmotry daly malým levhartům jména