Úplně náhodou se jim totiž podařilo objevit metodu, která má šanci stát se velkou zbraní proti rakovině. Světově unikátní postup teď musí ověřit experti. To bude trvat několik let.

„Přišli jsme k tomu jako slepí k houslím. Vytvořili jsme zkušební přístroj a předali ho odborníkům, aby zjistili, co všechno dokáže. K jejich i našemu překvapení zjistili, že přístroj umí díky speciálnímu vyzařování razantně ničit rakovinné buňky. Na ty zdravé má přitom žádný nebo jen nepatrný vliv,“ vysvětlil šéf vědeckého týmu Ivan Rampl.

Speciálnímu vyzařování vědci říkají IVMP, neboli impulsní vektorový magnetický potenciál. Ten při prvních testech dokázal zabít například buňky kožních melanomů, leukémie nebo rakoviny prsu. Podobnou metodu boje proti rakovině ještě nikdo na světě nezkusil a i proto ji ještě čekají dlouhá léta testování.

„Je to úplně na počátku. Zatím nejsme ani na úrovni zvířat, natož člověka. U buněk se zdá, že metoda funguje, ale konečné výsledky uvidíme tak za patnáct let,“ upozornil ředitel Masarykova onkologického ústavu Jiří Vorlíček.

Stejně jako obdivuhodné dosavadní výsledky je na objevu brněnských vědců pozoruhodná i velká porce náhody, která k němu dopomohla. „Původně jsme počítali s tím, že do přístroje dáme jen jeden typ cívek, kolem kterých se tvoří magnetické pole. Zbylo nám na něm ale místo, a tak jsme přidali ještě takzvané toroidní cívky. A právě účinky záření z nich nás tak překvapily,“ uvedl Rampl.

Jestli bude nová metoda boje proti rakovině skutečně úspěšná i při dalším testování, se ukáže v dalších letech. Ještě předtím se ale vědecký tým chystá uvést na trh jiné jedinečné výrobky. „Ve firmě Enjoy se zabýváme magnetoterapií, která má velké možnosti. Díky ní dokážeme vyhladit vrásky, pomoci k růstu vlasů nebo zbavit ženy celulitidy,“ dodal Rampl.