Zastupitelé budou hlasovat o prodeji domů ve Filipově, Černopolní a Staňkově ulici. „Náš bytový dům koupíme zhruba o osmdesát procent dráž než nám původně vedení města slíbilo," uvedl předseda bytového družstva Filipova číslo 14, 16, 18 Filip Hrtoň.

Podle něj se jedná o nejvýhodnější cenu, kterou se družstvu podařilo s městem vyjednat. Město tak nájemníkům za způsobené problémy poskytne pětadvacetipro­centní slevu z tržní ceny domu. „Původně jsme měli slíbenou slevu padesát procent a další slevy kvůli opravám domu," upozornil Hrtoň.

Takové výhody nakonec město zrušilo. „Nejsou ze zákona možné. Musíme se chovat jako řádný hospodář a prodávat městské byty za tržní cenu," vysvětlila už dříve náměstkyně brněnského primátora Klára Liptáková.

I přesto se snaží město nájemníkům pětadvaceti obecních domů, kterým už privatizaci nabídlo, vyjít alespoň částečně vstříc. „Necháme udělat revizní posudek, který posoudí, jaká je cena nemovitosti," popsala Liptáková.

Týkat se ale bude pouze těch domů, jejichž nájemníci slíbí, že byty za cenu, kterou posudek stanoví, nakonec koupí.

Nájemníci přesto nejsou příliš spokojení. „Původní nabídka od města počítala s prodejem našeho bytového domu za devětadvacet milionů korun. Podle nových posudků a bez slev je teď zhruba dvojnásobná. Pravděpodobně budeme kupovat za sedmapadesát milionů," upozornila Ivana Okurková z bytového družstva merhautova 194, 196, 198.

Město chce do budoucna s prodejem bytů pravděpodobně pokračovat. „Osobně se domnívám, že je možné prodat dalších několik tisíc bytů. Převážně se jedná o domy v městské části Brno-střed a Brno-sever," poukázala Liptáková.

Starosta Brna-severu Martin Maleček s privatizací bytů souhlasí. „Lidé se mě na to ptají, zájem koupit byt od města jednoznačně mají," myslí si starosta.

Radní se podle Liptákové ale návrhem zatím nezabývali. „Zatím jsme to odložili. Někteří koaliční partneři jsou spíše pro úplné zastavení prodeje," vysvětlila náměstkyně.

Náměstek za zelené Martin Ander se například domnívá, že už se privatizovalo dost. „Město má svým obyvatelům nabízet nájemní bydlení," je přesvědčený Ander.

Opačný názor má Jaroslav Kacer z opoziční TOP 09. „Privatizace by měla pokračovat, je ale potřeba nastavit její jasná pravidla," sdělil Kacer.

Vedení Brna proto v současné době nechává městské části zpracovat přehledy jejich bytového fondu. „Očekávám, že budou hotové každým dnem. Do zimy by mohla rada rozhodnout, jak to s prodejem bytů v Brně bude dál," odhadla Liptáková.