I přesto přišli na jednání lidé, kterých se pozastavení privatizace dotklo. „Náš požadavek je, aby u domů, které byly schválené k prodeji, prodej pokračoval. Za stejnou cenu i podmínek," žádali někteří Brňané.

Jak Brněnský deník Rovnost informoval už dříve, nová brněnská koalice privatizaci pozastavila na konci loňského roku kvůli nutnosti přezkoumat podmínky, za kterých se městské byty prodávají. Tvrdí, že chce k záležitosti přistupovat s péčí řádného hospodáře, aby se v případě prodeje za nízkou cenu nedostalo do rozporu se zákonem.

Podle Liptákové město zadalo dvěma nezávislým společnostem, aby vytvořily ekonomické i právní posudky. „Do konce března budeme mít jejich výsledky. V dubnu podáme na zastupitelstvu zprávu o tom, jak to vypadá," doplnila Liptáková.

Požádala tak Brňany, kteří mají s privatizací problémy, o čas. „Ten my ale nemáme. Už platíme hypotéky a úvěry, ale byty nemáme. Zároveň ještě platíme nájemné a dostáváme se do velké ekonomické krize. Každý den je pro nás kritický," řekl místopředseda Bytového družstva Merhautova 194, 196, 198 Jiří Krupica.

Brněnskému opozičnímu zastupiteli Oliveru Pospíšilovi z ČSSD se nelíbí, že koalice zadala vytvoření posudků externím firmám. „Za honorář čtyři sta třicet tisíc se rada nic převratného nedozví, pouze získá alibi pro svůj postup. Když si uvědomíme, kolika kvalitními právníky a realitními odborníky disponuje magistrát, je zadání externích expertíz nehospodárné," myslí si Pospíšil.

Proti pozastavení privatizace protestoval také Vladimír Nováček z Filipovy ulice. „Platíme za něco, co nevíme, jak dopadne. Město chce postupovat s péčí řádného hospodáře, ale dobrý hospodář nepáchá škody, které pak musí platit," poukázal na příslib města, že pokud lidem vznikne škoda, město jim ji zaplatí.

To potvrdila i náměstkyně. „Město se nebude vyhýbat tomu, aby škodu nahradilo," řekla Liptáková.

Některým nájemníkům městských bytů určených k privatizaci však dochází trpělivost. „I přesto, že jsme se snažili získat konkrétní informace o tom, co bude dál, nedozvěděli jsme se nic. Jediným pozitivem byl příslib, že se sejdou s představiteli bytových družstev. Nikdo už ale neřekl, kdy ke schůzce dojde," upozornila místopředsedkyně bytového družstva Merhautova 194, 196, 198 Ivana Okurková. Podle ní nájemníci zvažují, že podají na město žalobu. „Právníka si stejně platíme a není na co čekat. Už od listopadu máme na účtu plnou částku na to, abychom mohli dům koupit. Není správné, abychom čekali, a pak možná platili víc," myslí si Okurková.

Podle Liptákové je město na případné žaloby připravené. „Je zřejmé, že pokud se někdo domníval, že získá majetek města za nějakou hodnotu, a nakonec se to nestane, je zklamaný," sdělila Liptáková.´