Obchůdky mají sloužit pacientům, jejich návštěvám i kolemjdoucím. „V nemocnici je ročně kolem milionu pacientů. Obchody ve třetím patře budovy nejsou dostačující. Navíc jsme dlouhodobě chtěli vstup do nemocnice zpříjemnit,“ sdělil mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Ilustrační foto
Po ulici chodil s větví a tvrdil, že je na Slovensku. Muž skončil na psychiatrii

V nově postavených stáncích najde místo například kavárna, francouzské bistro, pekařství, prodejny oříšků, květin, tisku nebo optika. „Nechtěli jsme žádná rychlá občerstvení a smažená jídla,“ dodal mluvčí.

Do přilehlého obchodního centra Campus Square je to už pro pacienty daleko, doposud využívali hlavně občerstvení v budově nemocnice. „Raději sjedu jen do třetího patra. Je tam káva, občerstvení i knihy. Nové stánky budou dobré pro návštěvníky. Pro pacienty také, když se budou chtít projít, nebo si nevyberou ve třetím patře,“ řekla pacientka Alena Jelínková.

Herec a bývalý politik Milan Kňažko.
Politikou se dnes bavím, když už si ten cirkus platíme, říká herec Kňažko

Souhlasí s ní také Jiří Špatný. „Ve stáncích si návštěvy koupí cokoli. I já bych si tam rád zašel,“ uvedl pacient.

Rozšířený sortiment ocení nejen pacienti, ale i zaměstnanci. „Těším se na nabídku jídel. Když si tady nevyberu, zajdu si tam pro nějaký salát,“ uvedla sestra Kamila Kopečková.

Kromě stánků zpříjemní pacientům pobyt v nemocnici také parčík s lavičkami. Nemocnice jej plánuje na jaře zatravnit a osázet keři.

Ilustrační foto.
Další omezení pro řidiče. Opravy kanalizace zkomplikují dopravu po Kolišti

Pronájem nových stánků i zušlechtění okolí má zajistit firma Point4u, která má nájemní smlouvu na osm let. Jednatel firmy Jaromír Veit ale o jejích záměrech mluvit nechtěl.

KLÁRA VAŠÍČKOVÁ