Například na jihozápadě města v Bosonohách obchod nemají. „Lidé musí jet autem nebo hromadnou dopravou do velkých supermarketů. Před víkendem je tam narváno. Proto jsme se rozhodli, že opravíme dávno zavřený místní obchod," popsal plány místní starosta Miroslav Sojka.

Samoobsluhu ve Vzhledné ulici koupilo minulé vedení radnice za téměř čtyři miliony korun. „Nechali jsme si zpracovat návrhy a dělníci se už do přestavby pustili. Zaplatíme za to šest milionů korun," doplnil Sojka. Otevírat chtějí v červenci.

Kde mají problém s obchody
∙ v Ivanovicích si dlouhodobě stěžují na chybějící obchod, lidé jezdí do blízkého Globusu
∙ v Jehnicích fungovaly dvě samoobsluhy, jedna nedávno kvůli nízkým tržbám musela zavřít
∙ bez obchodu jsou lidé v Bosonohách, dlouho zavřenou samoobsluhu nyní opravují

Na bydlení bez obchodu si stěžují také lidé v Ivanovicích. „Máme tady čtyři hospody, ale čerstvý rohlík si nekoupím. Jezdím do supermarketu, který je od nás daleko. Musím nasednout na autobus a ujet několik zastávek, tahat velké tašky je obtížné. Problém je, když člověku doma dojde nějaká drobnost," upozornila obyvatelka Ivanovic Jana Nováková.

V sousedních Jehnicích mohli místní využít donedávna dvě samoobsluhy. „Jenže jedna zrovna zavřela kvůli nízkým tržbám. Druhý obchod si tady otevřeli Vietnamci, kteří mají otevřeno od ráno do večera. Obtížně se jim konkuruje," vysvětlil jehnický starosta Václav Šícha.

Menších obchodů dlouhodobě ubývá. „Končí, protože nemají zákazníky. Úspěch mají jen vietnamské večerky," zhodnotil předseda Spolku pro obnovu venkova Jihomoravského kraje Zdeněk Peša.