Doma i ve škole. Děti a mládež prosedí šest až devět hodin denně. „S bolestí zad má v současné době zkušenost už patnáct procent dětí,” uvedl vedoucí výzkumu a lékař ortopedie Martin Holinka.

Problém, jehož důsledkem může být špatný vývoj páteře či obezita, se rozhodli řešit lidé ze společnosti Dvectis spolu s brněnskou firmou DD-Hippero.

Při sezení nepracují svaly, které páteř stabilizují, což jednotlivé úseky páteře přetěžuje. Podložka na páteř působí tak, že cíleně zatěžuje svaly v okolí páteře a tím je posiluje. Testu se na základní škole zúčastnilo 159 dětí ve věku od šesti do jedenácti let.

Polovina z nich více než rok používala podložku a druhá polovina ne. Rozdíly byly značné. „U první skupiny dětí jsme zaznamenali zvýšení svalové hmoty, posílení svalů i jejich vytrvalosti,” sdělil Holinka.

Dvanáctiletého školáka okradl neznámý mladík (na snímku). Brněnští kriminalisté žádají veřejnost o pomoc.
Přepadl školáka a ukradl mu mobil. Když to nahlásíš policii, pořežu tě, hrozil

Podložky ovlivňují i psychiku. „Učitelé si chválili, že jsou děti mnohem pozornější a klidnější,” uvedl ředitel školy Tomáš Pětivlas. Rodiče podle něj byli ze začátku překvapení. Později ale chtěla i druhá polovina, aby žáci seděli na podložkách.

Podle neurochirurga Michala Filipa je nejdůležitější prevence. „My léčíme až následky nezdravého života. Užívání podložky by mohlo zabránit tomu, aby člověk skončil na operačním stole,” podotkl Filip.

Odborníci z Masarykovy univerzity zkoumali fungování podložky u dospělých. Mezi výsledky, které uvedli, bylo především posílení svalů a potřeba menšího množství energie pro lepší výkon svalů.

Lokomotivy, které vyjedou na trať u příležitosti oslav výročí Vlárské dráhy.
Bardotka i bubny tajgy. Historické vlaky projedou v sobotu po Vlárské dráze

Vliv na psychiku testovali specialisté na brněnské Mendelově univerzitě. Při užívání podložky byli studenti pozornější díky jejich zvýšené bdělosti.

Snahou vedení firmy DD-Hippero je dostat podložky do dalších škol. „Jsou sice drahé, ale budeme uvažovat o uplatnění v dalších školách,” vyjádřila podporu náměstkyně jihomoravského hejtmana Taťána Malá.

Zájem o český produkt je i v zahraničí. „Dodáváme podložky i do Spojených států amerických či do Japonska,” zmínil zástupce firmy DD-Hippero Martin Trenčanský.

Podložku lidé koupí v lékárnách nebo na internetu zhruba za 900 korun. „Vydržet by měla i deset let,” zdůraznil Trenčanský.

ELIŠKA POSPÍŠILOVÁ

Ján Forgáč získal hlavní cenu za židli ze sena. Jeho nábytek šetří životní prostředí.
Vítězem Národní ceny designu se stala židle ze sena. Šetří životní prostředí