Elektronické vyřízení průkazů lidé v budoucnu najdou jako součást svého účtu BrnoiD. „Při jeho rozvoji jsme se inspirovali řadou světových metropolí, které jsou pro své obyvatele zpřístupněním správních služeb dále než Brno,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný.

Ilustrační foto.
D43 přes Bystrc: místní bojují dál. Dálnici chtějí jako obchvat města

Kdy si poprvé lidé vyřídí například občanský průkaz přes internet, zatím není jasné. „Velmi hrubým odhadem za rok. Může to ale být dříve i později. Vše závisí na mnoha faktorech, z nichž některé, například pokroky vývoje v dané oblasti na centrální úrovni, nejsme schopní ovlivnit,“ dodal Koláčný.

Vyřízení dokladů online

- co: občanský či řidičský průkaz, zápis auta do registru vozidel, dále rozšíření na elektronické ankety a podobně
- kdy: přesný termín není jasný, zhruba za rok
- proč: zjednodušení komunikace Brňanů s úřady
- riziko: takzvané phishingové útoky (podvodné emaily, snaha o vylákání citlivých údajů uživatele), menší obezřetnost lidí
- elektronická veřejná správa na státní úrovni: nyní především datové schránky

Novinku uvítá třeba Jiří Liška. „Člověk ušetří čas, nemusí se mačkat na úřadech ve frontách, vše vyplní v klidu a pohodlí. Využil bych toho, kdybych spěchal nebo nebyl v dosahu svého úřadu. Jinak dám spíš na osobní kontakt s úředníkem,“ zhodnotil.

Ve změně však vidí i rizika. „Na druhou stranu hrozí únik citlivých údajů. Doma navíc lidem neporadí žádný odborný úředník. Taky mi připadá, že dnešní doba je stále víc online, takže je stále méně příležitostí k mezilidskému kontaktu a to je škoda,“ upozornil Liška.

Podle odborníka na bezpečnost na počítačových sítích Ondřeje Ryšavého z brněnské techniky lidem hrozí stejné nebezpečí jako při platbách přes internet. Nejvíc takzvané phishingové útoky. „To znamená, že člověk dostane podvodný email nebo se z něj bude snažit vylákat někdo citlivé údaje, které by neměl sdělovat. Lidé navíc možná nebudou tolik opatrní jako při elektronickém bankovnictví, když se nebude jednat primárně o jejich peníze,“ popsal.

Ilustrační foto
Vynadal mladíkům, že pouštějí rachejtle. Jejich otec ho údajně napadl sekerou

Podobnému ohrožení chtějí představitelé města zabránit. „Napojení našeho portálu na národní identitní síť jakékoliv riziko zneužití osobních dat minimalizuje, jelikož nebude potřeba držet vlastní databázi uživatelů. Stejnou cestou se totiž vydává při digitalizaci i stát,“ vysvětlil Koláčný.

Digitalizace veřejné správy je podle experta Ryšavého základem takzvaného egovernmentu. tedy elektronického zajištění veřejnosprávních úkonů. „U nás mám zatím zkušenost, že různé formuláře člověk vyplní a odešle elektronicky pouze pokud má datovou schránku. V jiném případě musí dokumenty odnést osobně nebo poslat poštou,“ zmínil.

Mnohem dál jsou některé evropské státy. „Například Estonsko má téměř plný egovernment včetně voleb. Určitě taková cesta existuje. Možná je nutné na začátku překonat nedůvěru, pořádně si uvědomit, co vše systém obnáší a nepodcenit bezpečnost,“ dodal.