Prodeje nových bytů v Brně monitoruje firma Trikaya. Podle její analýzy letos v prvním čtvrtletí našlo majitele 220 nových bytů. „To je o dvaačtyřicet procent méně než ve stejném období loni. Zároveň o třetinu klesla nabídka volných bytů," upozornil ředitel společnosti Alexej Veselý.

Na brněnském trhu je podle Veselého nyní 895 bytů. „Z toho pouze 423 je ale volných, zbytek zájemci rezervovali. Před rokem bylo 734 volných bytů. Situace, kdy na celé Brno připadá tak málo volných nových bytů, je naprosto extrémní," sdělil.

Nedostatek podle něj vede k tomu, že lidé kupují byty i v lokalitách, o které dříve nejevili zájem. Příkladem je okolí ulice Cejl. „Špatná situace s bydlením může paradoxně pomoci rozvoji zanedbaných lokalit," doplnil Veselý.

Roste také cena. Ještě loni lidé průměrně platili za metr čtvereční v novostavbě šestapadesát tisíc korun, letos je to o devět tisíc více.

Pole v Černovicích Na Kamenkách, kde se má stavět nové sídliště.
Nové byty v lokalitě Kaménky: Stavební firma má přílišný vliv, vadí kritikům

Brno přichází do situace, před kterou varovala Asociace brněnských architektů a stavitelů. „Úbytek volných bytů narušuje rovnováhu nabídky a poptávky. Lidé se tak stěhují do okolí města, kde bytů raketově přibývá. V Brně kvůli malé nabídce rostou ceny nejen novostaveb, ale také starších bytů a současně i nájemného," varoval předseda správní rady asociace Marek Vinter.

Prodeje bytů v Brně
⋅ loni za první čtvrtletí prodali developeři skoro čtyři sta bytů, letos to bylo jen 220
⋅ stoupla průměrná cena za metr čtvereční v novostavbě, z loňských šestapadesáti tisíc korun na letošních jednašedesát tisíc
⋅ problém může podle analytiků být letošní nařízení o omezení hypoték od České národní banky

Vinu dávají představitelé asociace chybějícímu aktuálnímu územnímu plánu. Ještě několik let si na něj počkají. „Stavět se však bude i nadále, developeři mají stále projekty v zásobě. U některých trvá schválení i pět let. Pozorujeme nový trend, kdy na řadu přichází i projekty, které dříve nedávaly smysl třeba kvůli drahým pozemkům," poznamenal Vinter.

Podle náměstka primátora pro územní plánování Martina Andera za nedostačující výstavbu územní plán nemůže. „Spíše je to kvůli nedořešeným vlastnickým vztahům nebo chybějícímu dopravnímu spojení," komentoval už dříve.

Odborníci zaregistrovali i další nový trend. „Zatímco dříve byl největší zájem o dvoupokojové byty, nyní se poptávka zákazníků rozložila rovnoměrně mezi všechny dispozice," řekl Veselý.

Analytik skupiny DRFG Josef Eim se domnívá, že nový potenciální problém pro kupující v Brně mohou znamenat omezené hypotéky. „Česká národní banka snížila limity pro poskytnutí hypoték na osmdesát až devadesát procent ceny a to jen pro omezený počet klientů," upozornil. Podle něj ještě větší problém budou mít ti, kteří si byt kupují jako investici a chtějí ho pronajmout. Ti podle Eima získají hypoteční úvěry maximálně na tři pětiny ceny.

Podle analytika serveru Sreality Ondřeje Sochůrky nově do cen bytů promluví i ukončení měnových intervencí národní banky. „Jak trh ovlivní, se ale ještě nedá předjímat," nastínil.

Opuštěný areál továrny Ergon.
Pod Hády vyroste do šesti let 435 nových bytů. Na místě bývalé továrny
SLAVNÁ FOTKA. Skautka Lucka v debatě s účastníkem extremistického pochodu.
Skautce z prvomájové fotky hrozí lynčem. Výhrůžky řeší policie